uvođenje jedinstvenog QR koda

Krajem siječnja bi trebalo biti riješeno pitanje jedinstvenih Covid potvrda u BiH

covid putovnica
Josip Regovic/PIXSELL
13.01.2022.
u 11:26

Kako je potvrđeno u Ministartsvu civilnih poslova BiH, oni su pripremili Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.

Konferencija ministara za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini trebala bi, prema očekivanju Ministarstva civilnih poslova BiH, biti održana do kraja siječnja, a na kojoj bi se konačno riješilo pitanje uvođenja jedinstvenog QR koda za Covid potvrde u BiH.

Kako je Feni potvrđeno u Ministartsvu civilnih poslova BiH, oni su pripremili Nacrt sporazuma kojim bi bilo riješeno to pitanje i on je dostavljen svim nadležnim institucijama na mišljenje.

- Nakon što mišljenja budu prikupljena bit će organizirana i konferencija ministara za oblast zdravstva - pojasnili su.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazali su ranije da je u tijeku izrada jedinstvenog softvera na državnoj razini za uvođenje QR koda.

Pojasnili su kako su svim županijskim ministarstvima zdravstva uputili zahtjev da dostave baze podataka što je uvjet da budu dio sustava na kojem radi Ministarstvo civilnih poslova i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

- Ministarstvo civilnih poslova dostavilo je prijedlog ugovora da svi dostave IDDEEA-i podatke za jedinstvenu bazu kako bi to bilo prihvaćeno u Europskoj uniji. Nismo zadovoljni brzinom obavljanja tog posla, ali nismo nadležni da to ubrzamo iako je to važno ako naši građani imaju namjeru putovati u EU - kazao je Skočibušić.

Kaže da je prema posljednjim podacima Republika Srpska prihvatila to rješenje, a aktivnosti vodi Ministarstvo civilnih poslova i IDDEEA u tehničkoj fazi.

Čerkez je najavio da će županijama ponovno biti upućen dopis da finaliziraju taj proces jer je to preduvjet da se priključe na rješenje koje treba izraditi država jer je ona jedini priznati nositelj subjektiviteta.

Kazao je i da će svu odgovornost snosit svaka od županija ako ne budu imali kod jer su već bili dužni dostaviti te baze podataka.

Podsjetio je i kako je prije godinu dana zatražena suglasnost iz Republike Srpske za uvođenje jedinstvene potvrde, ali do sada je nije bilo.

Inače, Ministarstvo civilnih poslova BiH već duže vrijeme provodi aktivnosti koordiniranja različitih razina državne organizacije u BiH s ciljem dolaska do usuglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sustav izdavanja Covid potvrda u BiH.

Nakon planirane ministarske konferencije trebala bi uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sustava uz uvezivanje sa sustavom EU Green Pass, a nakon što Europska unija verificira bh. sustav bit će moguće izdavanje međunarodno priznatih Covid potvrda i u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:24 13.01.2022.

Koji će nam klinac!? Dosta je više globalističke propagande

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?