širenje zaraze

Koronavirus "ušao" u rudnike, privatne tvrtke, vrtiće, bolnice...

11.06.2020.
u 18:36

Na području Tuzlanske županije trenutno je aktivno 70 pozitivnih slučajeva na koronavirus, a SARS-CoV-2 osim u zdravstvene ustanove "ušao" je još i u rudnike, vrtiće te privatne tvrtke. 

Otvaranje granica, znatno ublažavanje mjera, ali i slobodnije ponašanje građana koji preporuke kriznih stožera u velikoj mjeri nisu uvažavali, u proteklim danima dovelo je do znatnog širenja koronavirusa, piše Klix.ba. 

U drugom ciklusu prvog vala dosad je zaraženo 70 osoba, a epidemiolozi su uvjerenja kako će u narednim danima dolaziti do povećanja broja novootkrivenih slučajeva. Od ukupnog broja najviše je asimptomatskih slučajeva, a problematična je i činjenica kako u većini klastera nulti pacijent do sada nije pronađen.

Ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić danas je potvrdila kako su pozitivni slučajevi na koronavirus potvrđeni među zaposlenicima UKC u Tuzli, Domu zdravlja u Živinicama te ambulanti Dubrave.

Kako je dalje navela, na SARS-CoV-2 pozitivni su i zaposlenici Rudnika mrkog ugljena Banovići, Rudnika Đurđevik, Rudnika soli u Tuzli, Rudnika Kreka te Rudnika Šikulje. Lukavačka Cementara također se nalazi na popisu tvrtki s pozitivnim slučajevima, kao i Elin motors u Živinicama.

Također, pozitivne slučajeve bilježe i dva vrtića u Tuzli, Kolibri i Pčelica koji djeluju u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete. Zbog šestero zaražene djece i dvije odgajateljice, rad svih javnih vrtića se obudstavlja.

Tuzlanska županija nalazi se na pragu proglašenja epidemije, a u najmnogoljudnijoj regiji u Federaciji BiH aktivno je deset klastera. Najbrojniji je u živiničkom naselju Suha koji se proširio i na susjedne gradove.

Trenutno je na liječenju u UKC u Tuzli muškarac iz ovog grada te jedna žena i dva muškarca iz Živinica. Svi su srednje teške kliničke slike i nitko nije priključen na respirator.

Od 27. ožujka do danas u Tuzlanskoj županiji je koronavirusom zaraženo 158 osoba, a tri su preminule.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?