gromiljak

Korizmena akcija koja već trinaest godina jača zajedništvo Hrvata

25.03.2019.
u 10:25

Jučerašnja treća korizmena nedjelja za vjernike župe Imena Marijina u Gromiljaku, nekoliko kilometara udaljene od središta Kiseljaka, smještene uz prometnicu Kiseljak - Busovača, bila je posebno svečana. U istoimenoj župnoj crkvi euharistijskim misnim slavljem završen je Tjedan solidarnosti, korizmena akciju koju 13 godinu zaredom, u cilju jačanja zajedništva s crkvom i ljudima u BiH provodi Katolička crkva u Hrvatskoj i Caritas Hrvatske.

Izravan prijenos

Uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji te prijenos na Radio Mariji i Radiju Herceg Bosne, euharistijsko misno slavlje, koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, a propovijedao mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski i predsjednik Caritasa Hrvatske, mogli su pratiti vjernici u cijelom svijetu, uključujući i vjernike ove župne zajednice koji su rasuti po svijetu. Riječi dobrodošlice mnoštvu vjernika iz Gromiljaka, kao i mnogih drugih srednjobosanskih župa, svećenicima iz Hrvatske, ravnateljima župnih Caritasa u BiH, na čelu s predsjednikom mons. Tomom Kneževićem, predsjednikom Caritasa BiH, svećenicima Kreševskog dekanata, predstavnicima Državnog ureda za Hrvate izvan RH, predvođenim Žanom Ćorić, savjetnicom s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH, kao i hrvatskim političkim i predstavnicima medija, uputio je don Ilija Karlović, gromiljački župnik. “Već 13 godina Katolička crkva u Hrvatskoj i Caritas Hrvatske provode akciju Tjedan solidarnosti čiji je cilj ojačati duhovno zajedništva s katolicima u BiH. Vrhunac te akcije je današnja euharistija u našoj župi”, istaknuo je gromiljački župnik. Nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić pozvao je na molitvu za Caritas koji je ljubav, ali i jačanje vjere i zajedništva koji će pomoći ostanku i opstanku vjernika katolika u Gromiljaku, kao i ostalim župama Vrhbosanske nadbiskupije. O važnosti duha solidarnosti i zajedništva među katolicima u Hrvatskoj i BiH u današnje vrijeme migracija i odlaska u svojoj je propovijedi govorio i mons. Josip Mrzljak, predsjednik Caritasa Hrvatske. “Jedan dio nas živi u Hvarskoj, drugi dio u BiH, ali jedan značajan dio, potvrđuju to statistike, po cijelom svijetu. U ovo korizmene vrijeme posebno je važno jačati naše duhovno zajedništvo, kao i solidarnost, koju na poseban način njegujemo prema vjernicima katolicima u BiH”, poručio je vjernicima u prepunoj župnoj crkvi u Gromiljaku mons. Josip Mrzljak, predsjednik Caritasa RH. Misno slavlje svojim je nastupom uveličao gromiljački župni zbor.

Predstavljanje župe

U predstavljanju župe Imena Marijina, koje je također emitirano na HRT-u, istaknuto je kako je župa Gromiljak osnovana 1876. godine odvajanjem od župe Brestovsko. Nakon posljednjeg blagoslova kuća, u Gromiljaku je živjelo 1800 vjernika u ukupno 656 katoličkih obitelji, koje u skoro svim naseljima župe žive skladno i u miru s Bošnjacima ovog kraja. Iako trend odlaska nije zaobišao ni ovu župu, u odnosu na većinu župa Vrhbosanske nadbiskupije, kako reče Josip Stanić, jedan od župljana, Gromiljak je ipak živa župa. U njoj vjernici na svojim ognjištima, unatoč ratu i teškom poraću, žive vjeru svojih otaca, zaključeno je pri predstavljanju župe Gromiljak. Bogatstvu duhovnog života župe svjedoči mjesni župnik don Ilija Karlović, doprinose i sestre Služavke Malog Isusa, koje također djeluju u Gromiljaku, članovi župnog i pastoralnog vijeća, kao i mnogi mladi koji aktivno djeluju u župi kao članovi župnog zbora, ali i na brojne druge načine. U Gromiljaku aktivno djeluje i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije koji je u mjestu Lug počeo 2015. godine počeo graditi Dom za stare osobe u sklopu kojeg će djelovati i vrtić “Sveta obitelj”. Gradnju objekta, čiji je završetak planiran za dvije godine, značajno pomaže i Državni ured za Hrvate izvan RH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?