Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Konstitutivnost naroda se ne može ukinuti, ključna poruka iz EU jest federalizam BiH

13. srpnja 2017. u 07:00 0 komentara 1102 prikaza
Foto: Stojan Lasić

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nazvao je jučer probnim balonima ili spinovima navodnu inicijativu njemačke administracije da se u BiH ukine konstitutivnost triju naroda, ocjenjujući kako tri naroda moraju imati ključni interes za suradnju kako bi ova država opstala. 
“BiH je prije svega zajednica triju konstitutivnih naroda, ali i svakog pojedinca. A što se tiče probnih balona, spinova u politici da će ova ili ona administracija pripremati prijedlog o građanskoj BiH, ja do sada nisam čuo takvu inicijativu, a da ima utemeljenje”, rekao je Čović i dodao kako je ključno određenje prema BiH postavio Europski parlament s rezolucijom od proljeća ove godine koja govori o potrebi jačanja federalnih načela i decentralizaciji države.

Nismo eksperiment

“Osnova iz EU stiže ono što je usvojeno u Europskom parlamentu, a vrlo jasno govori o konstitutivnosti naroda i federalizmu kada je u pitanju BiH. BiH mora biti organizirana kao interes triju naroda ne zanemarujući svakoga drugog tko se ne izjašnjava kao pripadnik tri naroda”, dodao je Čović. 
Dio medija u BiH objavio je kako njemačka administracija inzistira na dokidanju odredbi konstitutivnih naroda iz Ustava BiH koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma. Tri naroda Hrvati, Bošnjaci i Srbi imaju ključnu ulogu u raspodjeli vlasti i upravljanju državom. 
Predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je kako ne želi da BiH bude eksperiment međunarodne zajednice, dodajući da je i njemačka kancelarka prije nekoliko godina proglasila kako je u toj zemlji propao koncept multietničnosti. 
“Nismo mi eksperiment. Želimo biti uspješno društvo, a to možemo samo ako se budemo uvažavali”, dodao je Dodik. On je najavio potporu izmjenama Izbornog zakona BiH koji je predložio HDZ BiH kako bi se osiguralo da brojniji narodi ne mogu birati manje brojnima političke predstavnike, zbog čega su posebno pogođeni Hrvati. “Izborni zakon koji je predložio HDZ u proceduri ima našu potporu. Vidjeli smo to kao mogućnost da se poboljša i poziciju Srba. To je korektan zakon i nužan, imajući u vidu prakse nadglasavanja”, rekao je Dodik. 
Objasnio je kako je BiH jedino moguća uz uvažavanja triju naroda.

Nelegalno prisluškivanje

“BiH ima izgleda preživjeti sva iskušenja ako se osigura sustav da jedan narodu drugome ne bira predstavnike. Ništa normalnije nije nego da Hrvati biraju svoje predstavnike u tijela BiH, da Srbi biraju svoje, a Bošnjaci svoje. Drukčiji sustav je nemoguć”, dodao je Dodik. 
Čović je izrazio optimizam da će se usvojiti izmjene Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH osporio i izbrisao prošloga tjedna, a tiču se načina biranja izaslanika u Dom naroda, na što su prigovor uputili hrvatski predstavnici. 
“Siguran sam da ćemo mi u razumnom vremenu, a svakako u ovoj godini, imati izmjene i dopune Izbornog zakona da jedan narod drugome neće birati predstavnike”, istaknuo je Čović. Čović i Dodik složili su se kako u državnome Parlamentu aktualni saziv Vijeća ministara nema potrebnu većinu, pri čemu je predsjednik RS-a rad predstavnika Saveza za promjene u državnom Vijeću ministara koje predvodi SDS nazvao izdajničkim. Čović i Dodik optužili su i vodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da nezakonito prisluškuje i prati hrvatske i srpske dužnosnike, a uz to je Dodik tu agenciju ocijenio neprijateljskom. 
“Ne može Agencija (OSA) imati paralelni sustav i raditi kako radi. Ne može Agencija eliminirati ulogu glavnog inspektora unutar te Agencije, zatim pratiti hrvatskog člana Predsjedništva (Dragan Čović) po nalogu pojedinca i jedne stranke”, rekao je Čović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.