MOSTAR

Konferencije „Seeing is believing“: Mostar kao primjer Zapadnom Balkanu

21.09.2023.
u 12:30

Mostar je u četvrtak bio domaćin konferencije „Seeing is believing“ na kojoj su predstavnici civilnog sektora i lokalnih vlasti iz Crne Gore, Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine razmijenili svoj iskustva i pozitivne prakse u oblasti suradnje vladinog i nevladinog sektora.

Organizator regionalne konferencije bila je Agencija lokalne demokracije (LDA) Mostar u suradnji s Balkanskom mrežom za lokalnu demokraciju (BNLD), koja već 30 godina djeluje na ovim prostorima.

- U proteklih 30 godina otkada postojimo, puno toga smo uradili u Bosni i Hercegovini, posebice u Mostaru. Oblasti u kojima mi djelujemo su jako raznolike, a u fokusu su nam mladi koje nastojimo što je moguće više uključiti u naše aktivnosti. Znamo da Mostar ima jako bogatu kulturno-povijesnu baštinu i značajan dio naših aktivnosti usmjeren je upravo na promidžbu tog naslijeđa. Također, pomažemo lokalni ekonomski razvoj kroz promociju turizma – kazala je tom prigodom Katica Janeva iz BNLD-a.

Dodala je kako su aktivnosti ove mreže također usmjerene na informiranje i uključivanje građana u rad općinskih i gradskih vlasti, kao i na regionalno umrežavanje te prezentaciju dobrih praksa u regiji Zapadnog Balkana.

Ogledni primjer na mostarskoj konferenciji bio je projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi ga češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need.

- „Mostar – Prostori koji pokreću“ trogodišnji je projekt čiji je cilj revitalizirati javne prostore u Mostaru i unijeti sadržaj u te prostore. U prvih godinu i pol radili smo na revitalizaciji javnih prostora, kako otvorenih, tako i zatvorenih, a trenutno intenzivno radimo na uvođenju sadržaja u te prostore. Uprav je ova konferencija jedan takav sadržaj koji se odvija u Centru za kulturu Mostar, koji je dobitnik sredstava projekta, a večeras u Muzičkom centru Pavarotti imamo pričaonicu i projekciju dokumentarnih filmova koji su također nastali kroz ovaj projekt - kazala je komunikacijska službenica LDA Mostar Selma Žuljević.

U radu konferencije sudjelovao je i načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić, koji je istaknuo da je mostarska gradska vlast prepoznala i prihvatila civilni sektor kao sponu između građana i lokalne vlasti.

- Civilni sektor sa svojim idejama je pokretač pozitivnih promjena u lokalnim zajednicama. Grad Mostar prihvaća nevladin sektor kao partnera u implementaciji svojih ideja, odnosno shvatili smo ih kao nositelje ideja i pokretače te im nastojimo pomoći u realizaciji njihovih ideja na dobrobit svih građana - istaknuo je Ćorić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije