Orašje

Konferencija projekta Europske unije za Poduzetničku zonu u Orašju, vrijednost MOSLED-a veća od 460.000 eura

05.01.2017.
u 09:00

Projekt “Održivi lokalno-ekonomski razvoj općine Orašje - MOSLED” zacijelo je obilježio proteklu godinu po značenju i iznosu uloženih sredstava te, prije svega, temeljima za daljnju nadogradnju Poduzetničke zone Orašje, proglašene jednom od najboljih u FBiH. Voditelj projekta Mato Mikić predstavio je na završnoj konferenciji sve rezultate 26-mjesečnog projekta koji je najvećim rezultatom financirala Europska unija. Kroz projekt MOSLED izgrađen je sustav kanalizacijske mreže u Poduzetničkoj zoni Dusine, olakšan je pristup kreditnim sredstvima za mala i srednja poduzeća priključenjem Općine Orašje Jamstvenom fondu NERDA Tuzla, kroz edukacije i seminare pružena je potpora osoblju i jačanju Centra za poduzetništvo i Poslovnog inkubatora u Orašju, a kroz projekt su bile zaposlene i tri nove osobe. Vrijednost MOSLED-a iznosila je više od 460.000 eura, od čega je oko 400.000 eura osigurao EU, a ostatak, kao nositelj, Općina Orašje i partneri - Udruga privatnih poduzetnika Orašje i Poduzetnički centar Pleternica.

- Zadovoljan sam urađenim. U sklopu projekta izgradili smo kanalizacijsku mrežu u zoni u ukupnoj dužini blizu 2500 m. Opremili smo i uspostavili funkcionalan Centar za poduzetništvo i Poslovni inkubator za općinu Orašje. Kroz projekt smo imali novo zapošljavanje i osposobljavanje kadrova iz Centra i Općine Orašje, a također smo imali zajedničke nastupe na sajmovima  u cilju promocije Poduzetničke zone. Uspostavljena je i jamstvena shema kreditno-jamstvenog fonda NERDE Tuzla, gdje naši poduzetnici s područja općina Orašje i Domaljevac-Šamac mogu pristupiti tom fondu po povoljnim uvjetima. U sklopu toga donesena je odluka Općinskog vijeća Orašje o subvenciji kamatne stope, tako da naši poduzetnici mogu u toj liniji imati kredite po kamatnoj stopi od 3,99 posto, poručio je Mato Mikić, voditelj projekta MOSLED. Na završnoj konferenciji prezentacije o svom radu održali su i predstavnici partnera - Poslovnog inkubatora Pleternica - PLNIK i Udruge privatnih poduzetnika Orašje. Završnoj konferenciji nazočili su sudionici ovoga projekta te gosti iz Pleternice kao partneri projekta, a nazočnima se obratio i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić koji je, među ostalim, kazao: - Ocjenjujem pozitivnim projekt i profesionalno realiziranim te vjerujem kako će takvih još biti u budućnosti.

Učinci projekta su vidljivi, rezultati su jasni i mogu zahvaliti svim sudionicima u projektu. Poduzetnička zona Orašje otvorena je za nove investitore, no kako je preostalo još malo raspoloživih placeva, imamo razrađen plan na koji ćemo način raditi na njezinu proširenju. U zonu ćemo nastaviti investirati i proširivati infrastrukturu na novom dijelu. Cilj je što više zaposlenih radnika, s tim da ne želimo dobiti radno mjesto pod svaku cijenu. Svjedoci smo kako mladi odlaze unatoč nekim otvorenim radnim mjestima koja se ne popunjavaju iz jednostavnog razloga što ne omogućavaju kvalitetnu egzistenciju, odnosno očekivana primanja na ovim prostorima. Stoga ćemo u budućem razdoblju raditi selekciju i inzistirati na kvalitetnijim projektima koji nude kvalitetnije zapošljavanje i viša primanja, kazao je načelnik Vincetić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?