Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Komarica: Situacija Hrvata u RS-u postaje sve dramatičnija

Biskup Komarica upoznao je hrvatskog premijera s nekim osobito važnim pitanjima, u kojima bi institucije RH mogle učinkovito pomoći poboljšanju teške životne situacije i osiguranju sigurnije i dostojnije budućnosti bh. Hrvatima
22. srpnja 2016. u 14:39 0 komentara 253 prikaza
komarica oreskovic

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je danas, u Banskim dvorima, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog. 

Biskup Komarica posebno je govorio o problemima Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno Banjolučkoj biskupiji, gdje vlasti Republike Srpske onemogućavaju obnovu kuća Hrvata koji se žele vratiti, čime se sprječava njihov povratak. 

Današnja situacija hrvatske populacije u entitetu Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, rekao je, postaje sve dramatičnija. Preostali domicilni Hrvati, kojih je oko 5 % od njihove predratne populacije, uglavnom su ljudi starije dobi za koje se sve poratne godine brine gotovo isključivo Caritas Banjolučke biskupije. 

Dodao je da nema skoro nikakve političke i pravne pomoći. Upoznao je hrvatskog  premijera s nekim osobito važnim pitanjima, u kojima bi institucije Republike Hrvatske mogle učinkovito pomoći poboljšanju teške životne situacije i osiguranju sigurnije i dostojnije budućnosti bh. Hrvatima.
 
Orešković je istaknuo da je sustavna skrb o Hrvatima u Bosni i Hercegovini Ustavna, ali i moralna, obveza svake hrvatske Vlade i da će ta pomoć i dalje biti prioritet. Rekao je i da će Vlada Republike Hrvatske dati punu potporu ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što je posebno važno pitanje radi stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine. 

Jedan od načina te potpore bit će i zajednička suradnja na projektima od zajedničkog interesa, za koje je moguće povući sredstva iz europskih fondova, a koji imaju za cilj bolji život Hrvata u Bosni i Hercegovini.
 
Premijer Orešković zahvalio je biskupu Komarici na skrbi o Hrvatima u Banjolučkoj biskupiji te naglasio kako će Vlada nastaviti sustavno pomagati da se Hrvati vrate na svoja ognjišta, priopćeno je iz Vlade RH. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.