pripazite dobro

Koliko svježa piletina može stajati u hladnjaku? Ovi znakovi otkrivaju da nije dobra za jelo

piletina
Shutterstock
04.03.2023.
u 10:47

Možda ste planirali pripremiti obrok s piletinom, ali niste imali vremena. Provjerite koliko smije stajati hladnjaku i prepoznajte znakove da više nije dobra za jelo.

Hladnjak je tu kako bi pomogao očuvati namirnice do pripreme, ali ako vas zanima koje namirnice, posebno piletina, smiju stajati u hladnjaku prije nego se pokvare – evo odgovora.

KOLIKO SVJEŽA PILETINA MOŽE STAJATI U HLADNJAKU?

Prema pisanju Centra za prevenciju bolesti, oko milijun ljudi u Americi godišnje osjeti posljedice konzumacije stare piletine. Čak i kada je poptuno svježa, ona sadrži često bakterije, kao što je salmonela, pa je dovoljno razmisliti koliko je vremena potrebno bakterijama da se razmnože u mesu... Naravno, što je duže meso u hladnjaku, to će biti više bakterija, piše Ordinacija.hr

Je li sigurno pripremiti piletinu koja je dugo stajala u hladnjaku?

Prema riječima stručnjaka, ako ste piletinu pravilno pohranili u hladnjak, imate otprilike dva dana da ju jedete prije nego je trebate baciti. Sad kad smo to rekli, naravno da postoje okolnosti koje mogu utjecati na svježinu mesa, ali postoje i signali koji će otkriti da ona više nije dobra za jelo.

KAKO ZNATI DA JE PILETINA DOBRA ZA JELO?

Ako se pitate kako prepoznati razliku između piletine koja je za jelo i one koja nije, evo nekoliko vrijednih savjeta.

Provjerite datume

Ako ste kupili svježu piletinu i odmah pohranili u hladnjak, koristite ju do datuma isteka koji piše na pakiranju. Prema stručnjacima, svježa piletina, puretina i mljeveno meso bi trebali biti kuhano ili zamrznuti u roku dva dana od kupovine.

Potražite promjene u boji

Promjena izgleda mesa može ukazivati da ono više nije dobro za jelo. Kada je ona svježa i dobra za jelo često je svijetle boje uz bijele masnoće, a ako primjetite da je ona poprimila žučkastu boju, ili su se pojavile nijanse sive ili zelene, nemojte jesti!

Neugodan miris

Ovo nije profesionalni savjet, i sami ćete primijetiti neugodan miris, a on se može javiti neovisno je li piletina pohranjena u hladnjaku. Ako ga primjetite, nemojte piletinu jesti.

Provjerite teksturu

Ako je piletina prošla test mirisa, ali se promijenila tekstura, to je još jedan znak za uzbunu. Kada je meso svježe, ono će biti sjajno i vlažno na dodir, ali ako više nije dobra za jelo, postat će ljepljiva i "mljeckava, a u tom slučaju je odmah bacite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije