Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koje bh. mjesto i zašto su posjećivali gosti Olimpijade i svjetski novinari?

07. veljače 2021. u 20:54 0 komentara 664 prikaza
kraljeva sutjeska

Iz Općine Kakanj, pod naslovom Dogodilo se na današnji dan 1984. godine, podsjetili su na tekst o posjeti gostiju Olimpijade Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci. Tekst i fotografija, koje prenosi Radio Sarajevo u nastavku su iz Kakanjskih novina iz veljače 1984. godine:

Kao što je poznato Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci ušao je u Turistički vodič za vrijeme održavanja XIV zimskih olimpijskih igara „Sarajevo 84“. A to znači, predviđeno je da će ovo mjesto posjetiti mnogi gosti iz svijeta. Tako je i bilo.

Uoči svečanog otvaranja Igara, ovdje je 7. veljače došla grupa od pedesetak gostiju olimpijade iz raznih krajeva svijeta. To su uglavnom, bile supruge članova Međunarodnog olimpijskog komiteta. A bilo ih je iz Italije, Zapadne i Istočne Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Kanade, Meksika, iz Japana…

Gosti su s velikim interesom razgledali Franjevački samostan i bogatu kulturno-povijesnu baštinu koja se u njemu nalazi. Svakako, najveću pažnju pobudila je Muzejska zbirka, u kojoj se nalazi bogato duhovno naslijeđe od neprocjenjive vrijednosti. Razumljivo, nije izostao interes i za sve ono što se čuva u ovom zdanju.

Ovi svjetski putnici i gosti bili su, nije neskromno reći, zaista oduševljeni onim što su ovdje vidjeli, što su saznali, onim kako su primljeni i dočekani. To njihovo oduševljenje prelazilo je uobičajene suzdržanosti, pa ova posjeta, zbog spontane i ugodne atmosfere, nikako nije bila u okvirima kurtoazije, etikecije ili nekog drugog protokola, nego ona prava, duboko ljudska želja za susretima s novim krajevima i ljudima, s onim načelima koji čine osnovne i prave poruke Olimpijskih igara.

Listamo Knjigu dojmova: u njoj potpisi na raznim jezicima. I dosta dojmova, normalno, pohvalnih, ugodnih. Tako je supruga predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospođa Marija Samaran, napisala: „Bio je divan posjet. Upravo interesantan. Nadam se da ću doći ponovno.“

A to: doći ćemo ponovno, čulo se od najvećeg broja ove grupe posjetitelja. Još jedna grupa posjetila je Franjevački samostan. Bila je to grupa novinara Američke novinske agencije (ABC), koji su došli u posjet 17. veljače. I ova grupa bila je sastavljena od novinara raznih nacija: Engleza, Italijana, Brazilaca…, a među njima bio je i čovjek iz naših krajeva, porijeklom Sarajlija. I oni su ovom prilikom bili, što drugo, nego izuzetno oduševljeni.

Povodom ovih posjeta u novinama je zabilježeno da su i u Kraljevoj Sutjesci bili pravi „olimpijski“ dani.

Gosti iz svijeta nisu skrivali oduševljenje onim što su ovdje vidjeli i izrazili su želju da dođu ponovno. Oni su se vratili u svoje zemlje i odnijeli lijepe uspomene iz susreta s našim krajevima i ljudima. To su misije općeljudskog druželjublja, razumijevanja i prijateljstva, koje naši ljudi široka srca dočekuju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.