Infografika Pixsella

Koja hrana najviše povećava emisiju stakleničkih plinova?

jesti meso
Shutterstock
25.08.2025.
u 18:31

Biljni proizvodi poput tofua, šećera od trske i kikirikija imaju znatno manji ugljični otisak, ispod 3,5 kilograma CO₂ po kilogramu.

Novo istrazivanje pokazuje koje namirnice najviše doprinose emisiji stakleničkih plinova tijekom proizvodnje. Na vrhu liste nalazi se govedina, čija proizvodnja emitira čak 99,48 kilograma stakleničkih plinova po kilogramu mesa. Slijedi tamna čokolada s 46,65 kilograma te janjetina s 39,72 kilograma. Među namirnicama s visokim emisijama nalaze se i mlijeko od goveda (33,30), kava (28,53) i uzgojeni skampi (26,87). S druge strane, biljni proizvodi poput tofua, šećera od trske i kikirikija imaju znatno manji ugljični otisak, ispod 3,5 kilograma CO₂ po kilogramu.

Foto: Marko Picek/PIXSELLL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata