Naslovnica Vijesti

Koeficijent za obračun mirovina iznosit će 13,6, a primjena zakona od 1. srpnja

16. veljače 2017. u 13:20 0 komentara 1834 prikaza
umirovljenici
Pogledajte galeriju 1/2

Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je konačan tekst Prijedloga zakona o Mirovinsko-invalidskom osiguranju, potvrđujući da će koeficijent za obračun mirovina biti 13,6.

U skladu s raspravama i sugestijama Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, preciznije su određeni stavak 1. i stavak 2. članka 46. Zakona kako ne bi bilo dilema o načinu utvrđivanja godišnjeg koeficijenta, prenosi Klix. 

Danas utvrđene izmjene se odnose i na početak primjene ovog zakona, tako je odlučeno da će zakon stupiti na snagu od 1. srpnja ove godine, kako bi nadležni organi imali dovoljno vremena za njegovu provedbu.

Podsjećamo, Vlada FBiH i ranije je predlagala da koeficijent za obračun mirovina bude 13,6, ali su na Domu naroda Parlamenta FBiH hrvatski zastupnici predložili da koeficijent iznosi 14,3, zbog čega tada zakon i nije usvojen.

U međuvremenu je vraćen na doradu Vladi FBiH, a danas je utvrđeno da Vlada neće odstupiti od predloženog koeficijenta 13,6. Dodatnim izračunima Federalnog zavoda MIO utvrđeno da je taj koeficijent gornja granica financijske stabilnosti mirovinskog sustava.  

Prihvaćen je amandman hrvatskih zastupnika za odgodu primjene, tako da se pristalo da primjena zakona bude pomjerena za 1. srpnja. 

Sad se o ovom Prijedlogu zakona ponovo trebaju izjasniti oba doma Parlamenta FBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.