sistematski pregledi

Kod predškolaca najčešći karijes i deformitet stopala

14.02.2019.
u 15:09

U Prijedoru početkom sljedećeg mjeseca počinju sistematski pregledi mališana za upis u osnovne škole. Iz prijedorskog Doma zdravlja za Srpskainfo kazali su kako pregledi počinju 3. ožujka te da će trajati do 5. travnja. Krajem kolovoza bit će organizirani dopunski sistematski pregledi mališana. – Osim kliničkog pregleda rade se i osnovni laboratorijski nalazi, odnosno hemoglobin i urin, kao i stomatološki pregled – objašnjavaju iz Doma zdravlja. Ističu kako su tijekom proteklih godina kao najčešći problemi mališana primijećeni karijes i deformitet stopala. Dodaju da se za pripremnu nastavu koja se organizira u vrtićima, osim kompletnog kliničkog pregleda obvezno rade i mikrobiološko-laboratorijska ispitivanja, odnosno bris grla i nosa te stolica na parazite. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a priopćili su da se 1. rujna u školu upisuju djeca koja do 31. kolovoza pune šest godina. Navode da će i ove godine od 1. ožujka početi pripremni program pred polazak u školu. Objašnjavaju da ovaj program, koji traje tri mjeseca, nije obvezan. Dosad je kroz ovaj program prošlo više od 28.000 djece u RS-u te kako se unatrag nekoliko godina povećava broj djece koja pohađaju ovaj program.

Psihologinja u Osnovnoj školi Petra Kočića iz Prijedora Đurđica Jakšić za Srpskainfo kaže da se tijekom testiranja djece za upis u školu ponekad primjećuje njihova nedovoljna socijalno-emocionalna razvijenost. - Ima djece koja su uplašena, nepripremljena, pokazuju strah od nepoznatog prostora i nepoznate osobe, u trenutku blokiraju u komunikaciji, ne razumiju o čemu pričate – kaže ona. Savjetuje roditeljima da unaprijed objasne djeci što se događa na tom razgovoru i opuste ih. Učiteljica Jelena Lukić ističe kako pretjerana uporaba telefona, tableta i računala kod kuće umanjuje pozornost djece koja im je potrebna za nastavu, piše Srpskainfo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?