Dugovi rastu

Knjige dužnika za hranu u Hercegovinu uvela kriza

'kupnja'
Foto: ''
30.11.2014.
u 00:34

Situacija je u ovim mjesecima još gora jer brojni građani i dalje otplaćuju dug za drva koji iznosi od 500 do 1000 KM, ali i za školovanje djeteta jer je za školarce trebalo kupiti knjige koje nisu ispod 200 KM, a ako je jedno ili više djece na fakultetu, situacija postaje još gora, pa nije čudo što se uz navedene, gomilaju i dugovi za hranu...

Kupnja hrane na odgodu postala je sve češći način kupovine i u Hercegovini. Iako je u jednom razdoblju ta tradicija bila zaustavljena, recesija koja je pogodila cijeli svijet primorala je trgovce da ponovno ponude kupcima takav oblik kupnje. Ljudi u nedostatku novca sve više uzimaju proizvode zapisujući se u knjigu dužnika te dogovaraju datum do kojega će platiti iznos. - Manja smo trgovina i rijetko dolaze novi kupci, obično su to oni standardni i naravno da im dajemo proizvode koje oni naknadno plate. Obično se radi o umirovljenicima i njima većinom trebaju osnovne namirnice kao što su kruh, mlijeko i konzervirana hrana. Kupnja će se povećati pred predstojeće blagdane, a time i dug u bilježnici, ali znamo da svojim kupcima možemo vjerovati - kaže djelatnica jedne trgovine u Grudama za Vecernji.ba. U drugoj, pak, nam priznaju da kupnju na dug daju samo onim kupcima koje poznaju duže vrijeme. - Imali smo neugodnih iskustava tako da sad na dug dajemo samo dugogodišnjim kupcima. Obično su to ili umirovljenici ili radnici kojima je plaća početkom, a sve više i sredinom mjeseca, i oni uzmu što im treba, zamole nas diskretno da ih zapišemo i plaćanje se izvrši kad oni dobiju plaću. A o neugodnim iskustvima mogu reći da još imamo dugove stare oko deset godina, za njih znam da neće biti riješeni, a ti kupci zaobilaze i našu trgovinu, a i nas kad nas sretnu premda su tolike godine prošle. Osjećaj srama zbog prijevare teško može zastarjeti - kažu nam u drugoj trgovini.

Zoran Banović, koordinator za rad s potrošačima u Udruzi građana “Don”, kazao je da podatak da se na odgođeno plaćanje kupuje hrana, govori da je situacija itekako loša. - Kada je u pitanju kupovina odjeće i obuće to je još i prihvatljivo, ali ako smo primorani kupovati hranu na odgodu, znači da nam nema pomoći - istaknuo je Banović. Situacija je u ovim mjesecima još gora jer brojni građani i dalje otplaćuju dug za drva koji iznosi od 500 do 1000 KM, ali i za školovanje djeteta jer je za školarce trebalo kupiti knjige koje nisu ispod 200 KM, a ako je jedno ili više djece na fakultetu, situacija postaje još gora, pa nije čudo što se uz navedene, gomilaju i dugovi za hranu. Studeni je rezerviran i za svinjokolju ili kupnju svinja, što je dodatno opterećenje za džepove građana i novi motiv da se namirnice kupuju na odgođeno plaćanje jer nema drugog načina da se obitelj prehrani. A blagdanski mjesec kada se u kuću kupi puno više stvari tek nam predstoji, piše Večernji list.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?