U utorak promocija monografije “Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula”

Knjiga koja će Hrvate katolike potaknuti na povratak i obnovu sjevernoga dijela Hercegovine

storyeditor/2023-10-29/IMG-20231026-WA0003.jpg
30.10.2023.
u 17:22

Područje Klisa - Neretvice na sjeveru Hercegovine, a osobito župa Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula, prostor je iznimnih prirodnih bogatstava, kao i kulturne baštine, ali i mjesto na kojemu je nekada živjelo mnogo više vjernika katolika koji su stoljećima odolijevali brojnim životnim izazovima, piše Večernji list BiH.

Klima, potencijali...

Posljednji, koji su uslijedili krajem 20. stoljeća, doveli su do masovnog iseljavanja i progona, no nada za povratkom ipak postoji, žar za rodnom grudom je tu, želja za obnovom i ulaganjem je prisutna među brojnim raseljenima s ovog područja, samo ju je potrebno usmjeriti ukazujući na ono čime ovaj kraj obiluje, počevši od ugodne klime, preko iznimnih potencijala za razvoj poljoprivrede pa do nestvarnih vizura koje bi posramile i neke mnogo razvikanije brdsko-planinske krajeve Europe.

Jedan od načina za ukazati na brojna bogatstva Klisa i Neretvice je pisana riječ, a upravo će sutra (utorak, 31. listopada) u župnoj crkvi sv. Ante na Žitačama pokraj Konjica biti predstavljena knjiga autora Ivana Anđelića pod naslovom “Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula”.

Nakon pozdravnih riječi koje će okupljenima uputiti domaći župnik fra Ivica Karatović i don Marin Marić, župnik u Obrima i župni upravitelj u Solakovoj Kuli, o publikaciji će, osim autora, govoriti pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. dr. sc. Pero Sudar, koji je podrijetlom iz ovog kraja, potom prof. dr. fra Marko Karamatić te prof. dr. sc. Ivica Šarac. Don Marin nam je potvrdio i kako će u glazbenom dijelu nastupiti vokalna klapa Drača, a zanimljivo je, ističe, spomenuti da će klapa izvesti i pjesmu koju je napisao domaći sin, pokojni fra Slavko Topić, a u tekstu pjesme je sudjelovao i biskup Sudar.

Don Marin je za Večernji list ranije naglasio i kako monografija opisuje značaj toga kraja, gdje je prije rata živjelo blizu šest tisuća vjernika u trima navedenim župama, uz naglasak kako je knjiga iznimno važna i bogata te budi nadu u povratak na ove prostore.

Opisane i okolnosti

Knjiga “Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula” puno je više od klasične župne monografije jer o tom kraju govori znatno više od uobičajenih župnih monografija, kaže njezin autor Ivan Anđelić, koji je i ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH, piše KTA.

Knjiga sa 720 stranica opremljena je s oko 400 fotografija te 20 povijesnih i zemljopisnih zemljovida. Sinteza je, naglašava njezin autor Ivan Anđelić, svega onoga što ovaj prekrasan i bogat kraj ima te prikazuje udio Hrvata u njegovu duhovnom i ukupnom razvoju, navodi KTA. U knjizi su opisane i okolnosti pod kojima je došlo do iseljavanja stanovništva, od potapanja Jablaničkog jezera do posljednjeg rata u kojemu je najviše stradao hrvatski katolički puk.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?