savjetnik ministra vanjskih poslova RH

Knežević: BiH neće moći ići naprijed bez dogovora svih legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda

Domagoj Knežević
Vecernji.TV
03.10.2022.
u 12:32

Ocijenio je strateški ispravnom odluku hrvatskih predstavnika da na izbore idu zajedno što pokazuju i rezultati po kojima je Borjana Krišto (HDZ) kao zajednički kandidat Hrvatskog narodnog sabora na ovim izborima dobila više glasova nego svi predstavnici hrvatskih stranaka zajedno na prethodnim izborima

Domagoj Knežević, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest i savjetnik ministra vanjskih poslova RH bio je danas gost u studiju Večernjeg lista gdje je s novinarkom Ivom Boban Valečić komentirao rezultate izbora u BiH te iznenadnu odluku visokog povjerenika Christiana Schmidta koji je u nedjelju nametnuo izmjene izbornog zakona. One se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka te idu u korist Hrvata.

„Mali je to korak prema vraćanju onoga što su Hrvati i hrvatski predstavnici potpisali u Parizu i usuglasili kroz Washingtonski sporazum. To je velika diplomatska pobjeda i Vlade premijera Plenkovića i vanjske politike RH i mislim da smo uspjeli uvjeriti jake međunarodne aktere kako je ovo nužnost za neku stabilnost i budućnost BiH. Mi se s ovim odlukama vraćamo na stanje otprije katastrofalnih odluka nekih ranijih visokih predstavnika koji su doveli do radikalizacije i, rekao bih, potpune destabilizacije BiH. Ovo je i otrežnjujuće za Bošnjake jer nakon 20 godina i jedno sto odluka u njihovu korist međunarodnih predstavnika, sada je stigla jedna u korist Hrvata. No, to ne treba definirati kao odluku 'u korist Hrvata', nego je to korak ka početku vraćanja Ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda“, rekao je Knežević koji satra kako je ova odluka dobra za relaksiranje sadašnje situacije u BiH.

„Bez toga, dogodilo bi se opet preglasavanje Hrvata u Domu naroda kako je nekoć i bilo, situacija bi se dodatno radikalizirala, a u takvoj situaciji je teško pregovarati o nekim drugim stvarima“, dodao je Domagoj Knežević koji smatra kako je ta odluka dokaz da su međunarodni faktori shvatili kolika je sadašnja situacija bila opasna i prijetila totalnom političkom kaosu u BiH.

„Javnosti je manje poznato da Bošnjaci ne biraju samo delegate Hrvatima u Klub Hrvata u Domu naroda Federacije nego i Srbima i ostalima u Domu naroda. Oni su faktički politički kontrolirali tri kluba, a bili su na putu da preuzmu i političku kontrolu nad klubom Hrvata u Domu naroda, da nije bilo ove odluke. To bi im otvorilo put za određene politike velikobošnjačkog nacionalnog koncepta i pretvaranje Federacije u dominantno bošnjački entitet što bi dovelo do totalno kaosa“, smatra Knežević koji dodaje da je ovim odlukama visokog povjerenika to spriječeno, no da nisu svi kameni spoticanja između Hrvata i Bošnjaka u BiH time uklonjeni. 

„Hrvatska Vlada je kontinuirano ukazivala na mogućnost destabilizacije BiH i gubljenje euroatlantske perspektive za BiH, Hrvati su bili najveći zagovornici toga i njima je najviše u interesu da BiH krene dalje što prije, no to nije moguće u kontekstu gdje ti brojniji narod bira političke predstavnike. I zato mi je žao da ljudi koji su glasali za Komšića nisu shvatili znači da njegov izbor znači daljnju blokadu na političkoj sceni BiH i kamen razdora između Bošnjaka i Hrvata time ostaje“, rekao je Knežević aludirajući na činjenicu da Komšića u protekle četiri godine nitko službeno u Hrvatskoj nije primio jer ga se ne smatra legitimnim predstavnikom Hrvata u BiH. 

„Mi želimo samo jednakopravnost Hrvata u BiH, a sve ono što želimo Hrvatima u BiH želimo i drugim narodima u BiH. No treba znati da bez dogovora svih legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, pa i Srba, BiH neće moći ići naprijed. Bez toga BiH neće moći ići naprijed, legitimni izabrani predstavnici će morati sada dogovoriti izlaz iz ove dugogodišnje nestabilne političke situacije“, napominje Knežević koji se nada kako su ovi izbori bili zadnji po neustavnom izbornom zakonu te da će se u idućem razdoblju to promijeniti i izmijeniti izborni zakon. 

Ocijenio je strateški ispravnom odluku hrvatskih predstavnika da na izbore idu zajedno što pokazuju i rezultati po kojima je Borjana Krišto (HDZ) kao zajednički kandidat Hrvatskog narodnog sabora na ovim izborima dobila više glasova nego svi predstavnici hrvatskih stranaka zajedno na prethodnim izborima. Također i prve izjave novoizabranog bošnjačkog člana predsjedništva BiH Denisa Bećirovića (SDP) ocjenjuje dobrima koje idu ka smirivanju situacije u odnosu na ranije izjave i stavove  SDA-ovih predstavnika.

„Vidjet ćemo kako će ići dalje jer je u toj (Bećirevićeoj) koaliciji veliki broj stranaka. A prije su i iz te koalicije dolazile opstruirajuće izjave“, dodao je Knežević koji smatra i kako će se nakon ovih izbora institucije u BiH ipak formirati puno brže nego u ranijim situacijama.

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
07:58 04.10.2022.

nažalost to se nikad neće dogoditi, nikad HDZ neće pristati da proporcionalno broju glasača dobije i udio u vlasti. HDZ hoće pola vlasti i svih pozicija u FBiH i trećinu u BiH kako bi pristali da deblokiraju te procese. Tako će za 10-tak godina biti manje građana BiH za više od jednu trećinu, a Hrvati će se svesti na statističku grešku. Mladih neće biti vladaće stari namćori a Čović će i dalje tražiti mjesto u predsjedništvu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije