Dragan Mektić:

Ključ u borbi protiv trgovine ljudima je regionalna suradnja

01.12.2015.
u 07:00

Regionalni projekt jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, veleposlanik Italije u BiH Ruggero Corrias i šef Ureda međunarodne organizacije za migracije u BiH i subregionalni koordinator IOM-a za zapadni Balkan Gianluca Rocco jučer su povodom završetka regionalnog projekta jačanja borbe protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata na zapadnom Balkanu istaknuli značaj regionalne suradnje. Mektić je kazao da trgovina ljudima zahtijeva opsežan i usklađen odgovor svih struktura i razina vlasti te koordinaciju i suradnju svih aktera uključenih u suprotstavljanje trgovini ljudima. "Nije dovoljno samo postići dobre mehanizme koordinacije, međusobne suradnje unutar jedne države, nego je vrlo bitno takve mehanizme suradnje uspostaviti i na regionalnoj razini.

Ključna stvar u borbi protiv ove vrste kriminala je regionalna suradnja, uspostavljanje kvalitetnih mehanizama i alata za međunarodnu, odnosno regionalnu suradnju u borbi protiv trgovine ljudima, kako bismo na regionalnoj, stručnoj razini dali učinkovit odgovor na ovu vrstu kriminala", istaknuo je Mektić. Po njegovim riječima, nužno je jačanje regionalnih kapaciteta. "Ključna stvar je regionalna suradnja i stvaranje regionalnih mreža stručnjaka preko zajedničkih istražnih, policijskih i tužiteljskih timova", naveo je Mektić. "Suradnje u regiji, suradnje u obavještajnim podacima, suradnja je ključ", istaknuo je Corrias. Rocco je kazao da ono što je vidio u regiji jest to da, "što više zemlje EU pokušavaju regulirati tok migranata, sasvim sigurno postoji određena namjera, pokušaj da se na neki način ograniči i da se reguliraju ti tokovi". "Što više pokušavate spriječiti, odnosno odabrati ljude koji bi mogli proći granice, više se otvara prostor trgovcima ljudima. Ovo je ono što se događa sada na granici između Grčke i Makedonije", naveo je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?