Tasovčići kod Čapljine

Kiše odgodile početak berbe maslina u Hercegovini

15.10.2021.
u 14:36

U uljari za preradu maslina OPG-a Ramljak u Tasovčićima kod Čapljine sve je spremno za početak kampanje prerade maslina, piše Večernji list BiH. U odnosu na proteklih devet godina, otkada u Hercegovini postoje uljare, ovo će, po svemu sudeći, biti i najkasnija berba. Zašto je tomu tako, govori Slavko Ramljak, vlasnik uljare.

Sve spremno

- Mi smo uljaru pripremili za početak, sve je očišćeno i sređeno, još nam predstoji prva proba. Sigurno počinjemo ovoga vikenda. Berba je okasnila zbog kiše, masline su se “napile” vode, onda je to veliki problem. Poslije velikih kiša uvijek treba pričekati šest-sedam dana - kaže Ramljak. - Sad je, s gledišta maslinara, dobro pričekati jer su plodovi prepuni vode pa će randmani (postotak ulja) biti niski.

No ja želim da ljudi imaju više ulja i da bude kvalitetnije, a i da ih manje košta. Ova je godina, inače, specifična, suša je bila cijelo ljeto. Navodnjavali smo, i ja sam navodnjavao, ali nisam zadovoljan jer masline su jednostavno odbacivale plodove, nije im pogodovala ova godina - kaže Ramljak objašnjavajući nam i kako su rodile pojedine sorte.

- Mislim da je suša čak i pogodovala oblici jer nije bilo kiše pa nije bilo ni paunova oka (opasna gljivična bolest masline, nap. a.). Oblica je tu i tamo rodila. Talijanke su ostale dosta sitne, zatim su rano poplavile, nisu potamnjele kao ranijih godina, već su dobile su neku plavobijelu boju pa ne znaš je li zrela ili zelena - kaže Ramljak. Ističe kako će se još vidjeti kako će biti s uljem, koliko će davati, kakvi će biti randmani.

Četiri pogona

- Ništa se ne može prognozirati, sve je od godine do godine. Obično je jedna godina dobra, druga loša. Lani je bila dobra godina za maslinare, plodovi su bili zdravi, randmani dobri. Ljude koji zovu i pitaju za početak prerade pitam kakav je urod, što očekuju, a oni uglavnom kažu da će dobro biti ako bude pola prošlogodišnjeg, pa i trećina.

Treba pričekati početak kampanje za pouzdanije zaključke - dodaje Slavko Ramljak. Inače, Hercegovina treću godinu zaredom u kampanju ulazi s četirima pogonima za preradu, odnosno četiri uljare. Uz ovu uljaru u Čapljini, tu su i ona u Stocu te dvije uljare na području Ljubuškog. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije