Obilne kišne padaline

Kiša u Krajini ne prestaje padati, vodostaji rijeka u porastu

Screenshoot
15.05.2023.
u 08:21

Obilne kišne padaline na području Unsko-sanske županije u posljednja 24 sata uvjetovale su rast vodostaja rijeka, posebno Une, Sane i Klokota.

Trend rasta na nekim mjernim točkama premašuje i pet centimetara po satu, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća već iznad prve kritične točke - jednog metra.

Kiša u Bihaću nije prestala padati od subotu navečer te je u tom razdoblju evidentirano oko 50 litara po metru kvadratnom padalina.

Iz bihaćke Meteo stanice naglašeno je kako se radi o vrlo ozbiljnoj količini padalina za ovo područje Bosne i Hercegovine, osobito uzevši u obzir kratak mjerni period.

Prema dosadašnjim prikupljenim informacijama, najozbiljnija prijetnja od poplava je u naseljima Orašac, Kulen Vakuf, Pokoj, Kralje i Kostela. Ova su naselja inače bila i među najugroženijima za vrijeme prošlogodišnjih prosinačkih poplava, prenosi Klix.ba

Mještani su već u poslijepodnevnim satima prijavili aktivaciju određenih klizišta, kao i izlijevanje vode na nekim kritičnim točkama. Za sada, na svu sreću, nema informacija o poplavljenim stambenim ili poslovnim objektima.

"Već je preporučeno poduzimanje preventivnih mjera, odnosno izmještanje stvari i imovine iz stambenih i poslovnih objekata, koji bi mogli biti poplavljeni ako  se nastavi ovakav trend padalina i rasta vodostaja. U pripravnosti smo, pratimo situaciju, a neke ekipe su već raspoređene po terenu", priopćeno je iz Službe civilne zaštite Grada Bihaća.

Istaknuto je kako je preporuka izdana i na osnovu vremenske prognoze, s obzirom da su najavljene obilne padaline i u narednih nekoliko dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije