Suradnja BiH i Kine

Kinezi žele uvoziti mlijeko, mliječne proizvode, voće i vino iz BiH

uvoz
26.09.2022.
u 07:00

Kada je BiH u pitanju, njezina trgovinska suradnja s Kinom iznosi 275 milijuna dolara, a to je za 140 milijuna više nego u pretpandemijskoj 2019.

Četiri stavke koje je kineski veleposlanik u BiH Ji Ping spomenuo nedavno u razgovoru s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem su mlijeko, mliječni proizvodi, voće i vino, a u kontekstu onoga što bi Kina mogla uvoziti iz BiH, piše Večernji list BiH.

Sporazumi, razmjena...

Zemlja je to koja nam se nekoć činila tako dalekom i čijim smo se radnicima čak i čudili te ih pomalo i žalili kad su dolazili u BiH i otvarali trgovine u kojima su nam prodavali jeftinu robu, a napuštali svoju domovinu. Međutim, sve je to bio dio širega kineskog plana, onoga koji će donijeti strjelovit rast ove države, da se u kontekstu najmoćnijih sila na svijetu spominje uz bok Americi, a predviđanja pokazuju kako će Kina do 2030. godine s BDP-om od 37,6 bilijuna dolara postati najveće svjetsko gospodarstvo i tako "skinuti" SAD koji je godinama na vrhu.

S obzirom na to da je analizu radila Svjetska gospodarska liga, iza koje stoji londonski Centar za ekonomska i poslovna istraživanja, takve najave itekako su realne. Daleki istok jača iz godine u godinu iako i ovakva predviđanja nose razne rizike s obzirom na to da živimo u vremenu pandemije i ratova, ali su duboko istražena i analizirana.

Kada je BiH u pitanju, njezina trgovinska suradnja s Kinom iznosi 275 milijuna dolara, a to je za 140 milijuna više nego u pretpandemijskoj 2019., što je pokazatelj da ovakva krizna situacija nije samo usporila suradnju dviju država nego je i višestruko porasla.

Kina je u BiH prisutna u građevinskim projektima, radi koridor Vc, a nakon završetka Pelješkog mosta u RH, a koji BiH gleda, intenzivirali su se razgovori o projektima i u BiH s obzirom na to da Kinezi imaju mehanizaciju i ljudstvo koje itekako može pomoći u realizaciji cestovnih i drugih infrastrukturnih projekata. Također, da se nešto iza brda valja, vidjelo se još u ljeto 2018. kada su BiH i Kina pokrenule pregovore o sporazumu o zračnim uslugama između dviju vlada, uspostavljanju zračnih odnosa i razvijanju tehničke suradnje. Već je to bio znak da BiH počinje u širem kontekstu gledati gospodarske prilike u svijetu i da koliko-toliko izlazi iz uskog fokusa političkih igara koje su nas sve zarobile. Gospodarstvenik koji godinama iz Kine nabavlja robu i koji je boravio u više navrata u toj zemlji kaže kako nismo ni svjesni koliko su BiH i Kina bliske. - Prije svega, kineski narod je vrijedan, a isto možemo reći i za stanovnike BiH. I premda smo mi poput malog mrava naspram najmnogoljudnije zemlje svijeta, imamo puno toga ponuditi, samo politika mora omogućiti da se brže i kvalitetnije postižu sporazumi. Ja, primjerice, godinama surađujem s tom zemljom i upoznao sam njihove gospodarstvenike kao srdačne i jako predane poslu. Tu nema improvizacije, nego se konkretno govori i ozbiljno se analizira neka situacija, zapisuje se na papir svaka stavka koja će biti utrošena u poslu. Tu se mi moramo dijelom poboljšati, ali oni vole taj naš ležerniji pristup i činjenicu da volimo improvizirati, a opet nas to dovede do uspjeha jer nismo zatvoreni ni u kakve kalupe, snalažljivi smo kako bi se reklo - priča nam poduzetnik.

Prostor za napredak

Podsjeća da su još u doba svile ovdašnji stanovnici karavanama išli u tu zemlju i tako se povezivali. - Nemamo nikakvih otvorenih pitanja, postoji međusobno uvažavanje, a deseci sporazuma dosad su potpisani između dviju zemalja, od sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, suradnji u carinskim pitanjima, trgovinskoj i ekonomskoj suradnji, unaprjeđenju i zaštiti investicija i slično. Kina ima izvrsnu tehnologiju u svim oblastima i zato je dobro da ta suradnja stalno jača. Prostora ima napretek, a do nas je koliko ćemo to znati iskoristiti. Vjerujem, ako se smiri globalna situacija s raznim krizama koje na nas utječu, suradnja će biti još bolja i rasprostranjenija - kazao nam je poduzetnik koji dosta vremena provodi na relaciji BiH - Kina. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije