UNO BIH

Kinesku robu prodavali "na crno", iz BiH iznijeli 11 milijuna eura i oko 50.000 dolara

UNO BIH
10.01.2016.
u 12:45

Prebacivanjem novca u Hrvatsku te potom u Kinu, iz BiH izneseno više od 11 milijuna eura i oko 50.000 USD

Uprava za neizravno oporezivanje BiH okončala je kontrole kod obveznika koji su bili predmet akcije kodnog naziva „KURIR“, a koju su proveli UNO BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), krajem 2015. godine, priopćeno je iz UNO BiH. 

Nakon izvršenih popisa robe, kod šest obveznika čiji su vlasnici kineski državljani, otkriveno je da po knjigovodstvenoj vrijednosti postoji višak robe u iznosu 2.159.955 KM, a kod nekih manjkovi robe u iznosu od 688.552,39 KM. Roba, za koju je utvrđeno da predstavlja višak i da obveznici za istu nisu imali nikakvu dokumentaciju o porijeklu, bila je predmet oduzimanja službenika UNO, dok će za sve utvrđene manjkove robe, u skladu sa Zakonom o PDV-u u BiH, porezni inspektori Uprave obračunati i naplatiti pripadajući porez na dodanu vrijednost. 

Podsjećamo, akciju kodnog naziva „KURIR“ 21. prosinca 2015. godine započeli su službenici UNO i SIPA-e, po nalugu Suda i Tužiteljstva BiH, a uz podršku MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Posavske županije, MUP-a Distrikta Brčko i MUP-a Republike Srpske. Suradnja je realizirana i s policijskim službenicima Republike Hrvatske (USKOK). 

U dobro pripremljenoj i izvedenoj akciji utvrđeno je da se kineska roba na tržištu BiH prodavala „na crno“, a novac dobiven od prodaje robe pretvarao se najvećim dijelom u eure i jednim manjim dijelom u američke dolare, te se putem posrednika, državljana BiH, iznosi van carinskog područja BiH u susjednu Republiku Hrvatsku, gdje je polagan na račune jedne komercijalne banke, odakle je kasnije putem financijskih transakcija prebacivan na račune u Kini. Na taj način je iz BiH 
izneseno više od 11 milijuna eura i oko 50.000 USD. 

Ranije je po zahtjevu Tužiteljstva BiH, Sud BiH odredio mjere zabrane za određeni broj osoba koje su bile privedene u ovoj akciji. Kao konačan epilog cijelog slučaja, očekuje se da bude podignuta i potvrđena optužnica za postojanje osnovane sumnje da su počinjena krivična djela iz oblasti neizravnih poreza, te procesuiranje istih pred nadležnim pravosudnim institucijama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?