Bh. izaslanstvo u Kini

Kineske tvrtke pozvane da investiraju u BiH, posebno u energetiku i putnu infrastrukturu

kina
16.05.2016.
u 17:33

Wu Zhiming je izrazio spremnost da potakne gospodarstvenike u Šangaju, kojih je više od 20 tisuća, da investiraju u Bosnu i Hercegovinu

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Safet Softić i predsjedateljica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda PSBiH Ljilja Zovko prvog dana radnoge bilateralnog posjeta Narodnoj Republici Kini razgovarala je u Šangaju s najvišim kineskim dužnosnicima u tom gradu o mogućnostima intenzivnije gospodarske suradnje dvije prijateljske zemlje.

Visokoizaslanstvo Doma naroda PSBiH primio je predsjedatelj Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Wu Zhiming, koji je, na molbu predsjedatelja Tadića, izrazio spremnost da potakne poduzeća i gospodarstvenike u Šangaju, kojih je više od 20 tisuća, da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Gospodin Zhiming, koji je i izaslanik predsjednika Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Yua Zhengshenga na čiji poziv izaslanstvo Doma naroda PSBiH boravi u posjetu Kini, upoznao je visoke goste o ubrzanom razvoju Šangaja, danas vodećeg industrijskog, ekonomskog i financijskog centra Kine.

Prema riječima Zhiminga, sa 24 milijuna stanovnika Šangaj je danas vodeća pomorska luka na svijetu, a prednjači i u proizvodnji električne energije, brodogradnji, zračnom prometu, proizvodnji automobila i u financijskom sektoru. U gradu Šangaju, koji je, prema riječima Zhiminga, pokretač kineskog i svjetskog gospodarstva, posluje više stotina najvećih svjetskih banaka i tvrtki, proizvede se više od osam milijuna automobila godišnje, a na dvije zračne luke sleti između 1600 i 1800 zrakoplova dnevno. 

Samo u odnosu na prošlu godinu javni prihodi u Šangaju porasli su za više od 30 posto, a kineske tvrtke iz ovog grada investiraju u gotovo svim zemljama svijeta, naglasio je Zhiming.

Tadić je čestitao rukovodstvu Šangaja i Narodne Republike Kine na ogromnim uspjesima koje na globalnoj razini postižu kako na ekonomskom tako i na političkom planu, poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i ravnopravnost svake zemlje članice Ujedinjenih naroda. 

Ističući da BiH, pod uvjetom da sačuva mir i stabilnost, ima ogromne razvojne potencijale, Tadić je rekao da je Kina prepoznata kao strateški partner, zbog čega je, kako je naglasio, BiH jedna od najaktivnijih zemalja koja sudjeluje u kineskom programu 16+1 za Srednju i Jugoistočnu Europu.

Ocjenjujući da prisustvo kineske ekonomije i investicija može donijeti stabilnost u regiji Jugoistočne Europe, Tadić je pozvao kineske tvrtke, posobito one koje se bave energetikom i izgradnjom putne infrastrukture, kao i predstavnike kineskih banaka, da ulažu na cijeloj teritoriji BiH.

Tadić je također pozvao i na nastavak dobre suradnje u oblasti znanosti i kulture, kao i na povećanje razmjene znanstvenika, profesora i studenata.

Visoko izaslanstvo Doma naroda PSBiH posjetit će sutra u Šangaju nekoliko vodećih tvrtki iz oblasti energetike, željeznica i zrakoplova industrije.

Radni posjet Kini bit će nastavljen u petak u Pekingu, gdje će izaslanstvo Doma naroda PSBiH primiti najviši kineski dužnosnici. Predviđeni su susreti na najvišoj razini s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Zhangom Dejiangom, kao i s domaćinom posjete, predsjednikom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Yuom Zhengshengom, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije