susret s južnokorejskim liderom

Kim Jong Un prvi korejski lider koji će preći vojnu liniju razgraničenja

26.04.2018.
u 10:08

Kim Jong Un će u petak postati prvi sjevernokorejski lider koji će preći vojnu liniju razgraničenja koja još od rata 1953. godine dijeli dvije Koreje, priopćeno je iz Seoula, javlja DPA.

Kim će pješke preći liniju kako bi se sastao sa južnokorejskim liderom Moon Jae In,  rekao je šef ureda Im Jong Seok na brifingu za novinare. 

U sjevernokorejskom izaslanstvu će biti i Kimova sestra Kim Yo Jong, koja je nazočila otvorenju Zimske olimpijade u veljači u Južnoj Koreji. 

Prvi razgovori u povjesnom summitu će biti održani u Kući mira južno od granice u mjestu Panmunjom, a nakon što se Kim upiše u knjigu gostiju. Kasnije će dva lidera posaditi bor iz 1953. godine kada je potpisano primirje. Popodne će biti organiziran prijem tijekom kojeg će biti projektorom emitirani kadrovi Korejskog poluotoka.

Sutrašnji razgovori su treći summit dvije Koreje, a nakon 2000. i 2007. godine, a očekuje se da će postaviti temelje za susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una krajem svibnja ili početkom lipnja. 

Južna Koreja je priopćila da će tijekom susreta biti govora o denuklearizaciji i trajnom miru na poluotoku i napretku međukorejskih odnosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?