najveći katolički blagdan

Katolici danas slave Uskrs, sinoć održano vazmeno bdijenje

KT
12.04.2020.
u 07:59

Katolici danas slave svoj najveći i najstariji blagdan Uskrs kao spomen uskrsnuća Isusa Krista, njegove pobjede nad smrću i nad grijehom te kao najočitije svjedočanstvo Kristova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječni život. 

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić predsjedao je sinoć vazmenim bdijenjem bez naroda u katedrali u Sarajevu. 

U prigodnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je kazao da su svi oko oltara u mislima i molitvi okupljeni prije svega da proslave događaj Isusovog uskrsnuća.

„Ustvari, još uvijek se nalazimo u skladu s nazivom ovoga liturgijskoga slavlja, u razdoblju bdijenja. Bdijenja kada budni u svakom smislu i fizičkom i ponajviše u moralnom i duhovnom očekujemo Kristovo uskrsnuće. Ovo bdijenje među različitim sličnim liturgijskim događanjima tijekom godine je najvažnije. Njega mnogi duhovni pisci nazivaju 'majkom svih bdijenja'. Majkom ne samo bdijenja nego, cijeli ovaj događaj je majka i mjesto rođenja svakog oblika kršćanske radosti, prije svega zato što je Isus uskrsnuo. Ovo je noć u kojoj kršćanski vjernici bdijući prije svega odaju čast Gospodinu Bogu, uskrslome i pobjedniku nad grijehom i smrću“, rekao je propovjednik, prenosi Nedjelja.ba. 

Kazao je kako je večer bdijenja prilika za postavljanje vrlo ozbiljnog pitanja svima njima oko oltara i onima koji ih slušaju. „U kojoj mjeri smo, počevši od večerašnjeg propovjednika pa do zadnjeg slušatelja zaista budne sluge Gospodara nebeskoga u duhovnom i moralnom smislu? U kojoj mjeri zaista budo očekujemo Njegov dolazak koji će sigurno doći? I to su dva oblika odavanja časti uskrslome Gospodinu na liturgijski način ovdje s upaljenim svijećama i još važnije s upaljenim svjetiljkama vlastitih života“, rekao je mons. Tomo Vukšić.

U nastavku propovijedi vrhbosanski nadbiskup koadjutor je protumačio da, Isusovo uskrsnuće osim što je događaj vezan za povijest, za vjernike je početak nade. „Za nas je početak nade u naše uskrsnuće jer zaista vjerujemo. Da ponovim ovu krasnu Pavlovu rečenicu, 'Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost.' Prazan Isusov grob odnosno njegovo uskrsnuće je početak toga našega događanja“, pojasnio je.

U prigodnoj homiliji propovjednik je podsjetio i na Mariju Magdalenu koja je bila bivša javna grešnica koja se obratila i koja je zapravo prva kod Isusovog praznog groba; koja je prva svjedok Njega uskrsloga i prva koja čuje riječ „Uskrsnu kako reče i nema ga ovdje“; koja je prva rekla apostolima. „Zato nju kršćanska tradicija naziva 'apostolka apostola' jer je ona prva koja je apostolima donijela vijest da je Isus uskrsnuo i to ju čini zaštitnicom svih kršćanskih propovjednika. To je bila njezina služba i njezina zadaća, ali to je služba svih Isusovih učenika: 'Idite i kažite svoj braći i sestrama na kugli zemaljskoj da je Isus uskrsnuo'; i da će iz toga Njegovoga uskrsnuća po obraćenju i vjeri i nadi, uz Božje milosrđe uskrsnuti i naša tijela. Jer kad Pavao piše o raspadljivom koje je predodređeno za neraspadljivost misli na svako ljudsko tijelo. Svako ljudsko tijelo i svaki ljudski život u kojemu je voljom Boga Stvoritelja ugrađena snaga, snažna kao malo koja druga da zauvijek traje“, naglasio je mons. Vukšić.

Nakon propovijedi, u krsnoj službi uslijedila je obnova krsnih zavjeta, nakon čega je nastavljena euharistijska služba.

Na kraju bdijenja u svoje ime i ime kard. Vinka Puljića, mons Tomo Vukšić poželio je svima sretan Uskrs.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije