INTERVJU Željko Obradović

Katastarski podaci u Federaciji BiH moći će se uskoro preuzeti online

27.02.2018.
u 15:00

Dosadašnji rezultati provedbe projekta registracije nekretnina iznimno su pozitivni, a građani zadovoljni, prije svega jer besplatno rješavaju eventualne neusklađenosti podataka upisanih u katastar i zemljišnu knjigu, za koje bi u redovitim sudskim postupcima utrošili nekoliko tisuća KM, a koji često traju godinu ili dulje. To je osobito bitno za slučajeve gdje podaci nisu usklađeni i gdje, zbog problema neusklađenosti, fizičke ili pravne osobe ne mogu dobiti građevinske dozvole ni prometovati nekretninama, zbog čega se i pokreće uspostava zemljišne knjige. O trenutačno najvažnijim aktivnostima Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, eksproprijaciji koja se provodi, prije svega, za potrebe izgradnje autoceste na koridoru Vc i problemima s kojima se susreće, razgovarali smo s njezinim ravnateljem Željkom Obradovićem.

Koje su trenutačno najvažnije aktivnosti FGU-a?

- Usuglašavanje katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka u urbanim, gradskim sredinama FBiH trenutačno je najvažnija aktivnost koju realizira Federalna geodetska uprava u okviru projekta “Registracija nekretnina” financiranog sredstvima Svjetske banke. Projekt je postao efektivan 13. rujna 2013. i završava 31. siječnja 2020., ali smo, zbog velike zainteresiranosti općina, ali i samih rezultata projekta, pokrenuli proces produljenja projekta do 2024., što je Vlada Federacije prihvatila. Ovim projektom su do sada obuhvaćene 54 od 79 općina FBiH te je više od 417.000 vlasnika zahvaljujući tom projektu uknjižilo svoje nekretnine. Od ukupnog broja zemljišnoknjižnih uložaka u elektronički vođenoj zemljišnoj knjizi, njih 47% zasnovano je na novoj izmjeri, što znači usuglašeno, što je za naše prilike jako dobar rezultat. S terena nam stižu uistinu dobre informacije o zadovoljstvu naših korisnika, prije svih, običnih građana.

Tko plaća troškove uknjižbe s obzirom na to da nisu mali?

- Troškove uknjižbe snosi projekt, tako da su građani, ali i drugi korisnici oslobođeni plaćanja. Zato i jest ovo izvrsna prilika za riješiti pitanja statusa svojih nekretnina u gradskim sredinama, kao što sam već rekao.

Vjerojatno ima i nekih poteškoća u provedbi projekta?

- Projekt je jako zahtjevan, ali, zahvaljujući dobroj suradnji s osnovnim sudovima i općinama, nemamo nekih većih problema. Bilo je određenih upita glede statusa imovine prognanih i raseljenih, što je i razumljivo. Uspostavu zemljišne knjige provode općinski sudovi, a sve sukladno važećem Zakonu o zemljišnoj knjizi i nema razloga za zabrinutost. Dapače, procedura koju provode sudovi samo je dodatno jamstvo svim vlasnicima nekretnina, a posebno prognanima i raseljenima.

Što je s izvlaštenjem (eksproprijacijom) koje se provodi, prije svega, za potrebe izgradnje autoceste na koridoru Vc?

- Federalna geodetska uprava priprema za Vladu FBiH odluke kojima se dopušta ulazak u posjed izvlaštenih nekretnina prije pravomoćnosti odluke o izvlaštenju, odnosno prije isplate naknade. Prošle, 2017. godine tih odluka bilo je 66. Ali bitno je istaknuti kako su stvoreni kvalitetni zakonski uvjeti za rješavanje pitanja izvlaštenja. Naime, Ustavni sud BiH je svojom presudom stavio izvan snage određene odredbe zakona o izvlaštenju koje su se, između ostalog, odnosile na prijevremeni ulazak u posjed. Na svu sreću, brzo smo intervenirali te su usvojene izmjene i dopune zakona, tako da pitanje izvlaštenja nije i neće biti smetnja realizacije, prije svega, važnih infrastrukturnih projekata. Ističem dobru suradnju s Autocestama FBiH i Cestama FBiH.

Koje aktivnosti još želite istaknuti?

- Prilika je za spomenuti da ćemo ovoga proljeća izvršiti novo zračno snimanje FBiH i izraditi novi digitalni ortofoto plan. Zadnje snimanje obavljeno je 2013., tako da ćemo s ovim novim snimkama i digitalnim ortofoto planovima omogućiti našim korisnicima ažurne prostorne podatke. Spomenuo bih, naravno, i dobru vijest za sve općine u FBiH (njih 26) da smo, temeljem usvojene uredbe o izlaganju podataka izmjere i katastarskog klasiranja, krenuli s nastavkom izlaganja na javni uvid podatka izmjere i katastarskoga klasiranja, čime nastojimo završiti prekinute predratne procese. Trenutačno realiziramo ove aktivnosti u četiri pilot-općine, ali ćemo, nadam se, brzo krenuti i s ostalim općinama, što će ovisiti i o njihovim kapacitetima. Omogućili smo svim našim korisnicima internetski pristup katastarskim podacima i stalno radimo na poboljšanju naših usluga, a stvorili smo i tehničke pretpostavke za online preuzimanje tih podataka, ali čekamo usvajanje Zakona o elektroničkom potpisu. Naravno, ne mogu ne spomenuti i projekte komasacije, nivelmana, adresnog registra, registra cijena, infrastrukture prostornih podataka i dr koji su jako bitni u spektru svih naši aktivnosti.

Iz kojih izvora financirate sve te projekte i aktivnosti?

- Dio novca dobijemo iz proračuna, ali najveći dio projekata i aktivnosti financira se iz donatorski sredstava zahvaljujući vladama Kraljevine Švedske i Norveške te iz kredita Svjetske banke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?