Travel Risk Map 2017

Karta rizika za turiste: BiH u rangu s ostatkom Europe, ali ceste i dalje loše

Travel Risk Map 2017
10.12.2016.
u 20:48

Što se tiče zdravstvenog osiguranja putnika, u Europi i svijetu prednjače zemlje Zapadne Europe i Sjeverne Amerike. BiH je rangirana zajedno s državama regije kao srednje uređena zemlja, dok je Kosovo crna točka Starog kontinenta.

International SOS i Control Risks, dvije svjetski mjerodavne tvrtke za procjenu sigurnosti napravile su kartu svijeta, nazvanu Travel Risk Map 2017, baziranu na kvaliteti zdravstvenog osiguranja putnika, kvaliteti cesta i sveobuhvatnoj sigurnosti putavanja.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša zemlja je na interaktivnoj karti rangirana među većinom europskih država kao destinacija s niskom opasnošću putovanja, rame uz rame s Njemačkom, Francuskom ili Španjolskom, piše Klix.ba. 

Najviše rangirane zemlje Europe su Slovenija, Švicarska i skandinavske zemlje, dok su najniže rangirani Sandžak u Srbiji, Kosovo, Rusija i Ukrajina, posebno njezin istočni dio koji je obuhvaćen ratom.

Na svjetskoj razini, najgore rangirani su pojedini dijelovi Meksika, Libija, dijelovi sjeverne i centralne Afrike te Afganistan, Jemen, Irak i Sirija.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja putnika, u Europi i svijetu prednjače zemlje Zapadne Europe i Sjeverne Amerike. Bosna i Hercegovina rangirana je zajedno s državama regije kao srednje uređena zemlja, dok je Kosovo crna točka Starog kontinenta.

Mjesta na koja definitivno ne želite otići su također Irak, Sirija, Libija, Niger, Somalija...

Kada je u pitanju kvaliteta cesta, po tko zna koji put ne treba napominjati da BiH tu ponovno zauzima samo dno europskog popisa, rame uz rame s Moldavijom i Albanijom (srednji rizik). Najsigurnije ceste zastupljene su u zapadnoj Europi, izuzimajći Italiju, Belgiju i Portugal, dok su na svjetskoj karti najgora mjesta za automobila gotovo cijela Afrika i jugozapadna Azija. 

Naši susjedi su označeni kao države s niskim rizikom prilikom korištenja cesta.

Prema podacima agencija International SOS i Control Risks, subjektivni osjećaj opasnosti za putnika je za sljedeću godinu značajno povećan (čak 72 posto ispitanih) i to uglavnom kada je u pitanju Europa (50 posto ispitanih) i Bliski istok (44 posto ispitanih).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije