IZ RIMA STIGAO U BANJA LUKU

Kardinal Turkson upoznat sa stradanjem katolika i nerješenim stanjem u BiH

07.05.2017.
u 15:41

Kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, jučer je stigao u Banju Luku gdje će do 8. svibnja biti gost Komisije „Justitia et pax“ (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kojom predsjeda biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, prenosi hms.ba

U zagrebačkoj zračnoj luci kardinala Turksona dočekali su biskup Komarica i predsjednik Komsije „Justitia et pax“ Hrvatske biskupske konferencije mons. Vjekoslav Huzjak, zajedno s pojedinim članovima spomenute Komsije te generalnim tajnikom Biskupske konferencije BiH mons. Ivom Tomaševićem.

Putujući prema Banjoj Luci, kardinal Turkson i biskupi s pratnjom navratili su u Novoj Varoši nedaleko od granice između BiH i Republike Hrvatske na osvježenje u restoran „Složna braća“ gdje su ih radosno ugostili vlasnici obitelj Džolan porijeklom iz ramskoga kraja.

Domaćini su im, također, rado pokazali filijalnu crkvu posvećenu sv. Stjepanu prvomučeniku koji su, uz blagoslov požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića i tadašnjeg župnika vlč. Ivana Mlikote, podigli na mjestu devastirane i srušene crkve.

Po prelasku u Bosnu i Hercegovinu kardinal Turkson, biskupi i pratnja pohodili su župu Nova Topola gdje su ih radosno dočekale sestre Klanjateljice Krvi Kristove te pokazale obnovljeni samostan i župnu crkvu sv. Josipa.

Biskup Komarica upoznao je kardinala Turksona da je prije 25 godine, 16. lipnja 1992. tadašnji župnik u Novoj Topoli svećenik Ratko Grgić odveden od četvorice uniformiranih muškaraca te da posmrtne ostatke kidnapiranog a onda i ubijenog župnika vlč. Ratka predstavnici ovdašnje lokalne vlasti još uvijek nisu vratili da ih na kršćanski način sahrane.

Spomenuo je i druge ubijene svećenike i časnu sestre te maltretiranje i progone brojnih vjernika banjolučkog kraja, ali i drugih krajeva u BiH.

Istoga dana u Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci kardinal Turkson imao je duži susret s članovima Komisije „Justitia et Pax“ Biskupske konferencije BiH i istoimene Komisije Hrvatske biskupske konferencije na čelu s njihovim predsjednicima biskupima Komaricom i Huzjakom a u ime spomenute Komisije Slovenske biskupske konferencije sudjelovao je glavnitajnik SBK i tajnik spomenute Komisije fra Tadej Strahovec. Tijekom zasjedanja kardinal Turkson ukratko je upoznat s teškima ratnim događanjima 90-tih godina nakon raspada bivše Jugoslavije s posebnim naglaskom na teške ratne i poratne posljedice u Bosni i Hercegovini i neriješeno unutarnje stanje zemlje.

Dogovoreno je da bude upućena i zajednička Izjava.

U večernjim satima kardinal Turkson i biskup Komarica imali su u sjedištu župe Mahovljani pokraj Banje Luke ugodno duženje sa sudionicima međunarodne biciklijade “Marija Zvijezda” koju po četvrti put organizira “Kristov Stol” – Misijska europska inicijativa u čast sv. Ivana Pavla II. Biciklisti su u Banju Luku stigli kroz sedam gradova i marijanskih svetišta koja je pohodio sv. Ivan Pavao II.: Aljmaš, Mariju Bistricu, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo, a sudjelovalo je pedesetak biciklista iz petnaestak biciklističkih klubova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovim je obilježeno i nekoliko obljetnica: 100. godišnjica ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917., 35. godišnjica Papinog zahvalnog hodočašća u Fatimu 1982. i 20. godišnjica Papinog pastoralnog pohoda Sarajevu 1997. godine.

Sudionicima su se obratili kardinal Turkson i biskup Komarica ističući važnost ove inicijative koja, prelazeći biciklima stotine kilometara, promiče mir i ljubav.

Predstavili su se i klubovi koji su sudjelovali kao i oni koji su ih pratili na putu, a svi su istaknuli da su u svim gradovima i mjestima kao i u Banjoj Luci i okolici vrlo lijepo primljeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?