SASTANAK u Bruxellesu

Kalaba uvjeren da će iz BiH sljedećeg tjedna mlijeko u EU

02.09.2015.
u 06:30

Europska komisija sljedećeg tjedna daje svoj sud o izvozu mlijeka

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je jučer da Hrvatska uvjetuje izvoz mlijeka iz BiH u Europsku uniju kako bi pokušala ishoditi bescarinski režim koji je imala dok nije postala članica Unije, piše Večernji list. Šarović je to izjavio nakon što je jučer okončan sastanak u Bruxellesu oko prigovora Hrvatske koja je jedina od 28 zemalja članica ustvrdila da mlijeko u BiH ne zadovoljava standarde Europske unije.

Tjedan ranije

"Međutim, to su samo formalni zahtjevi navedeni u žalbi, a stvarni razlozi političke su prirode. Hrvatska, naime, želi da se izvrši prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prema kojem bi zadržala pravo na bescarinski izvoz roba u BiH. Hrvatska je, do stjecanja punopravnog članstva u EU bila članica CEFTA sporazuma koji čine zemlje regije koje nisu članice EU, a kojim je omogućen bescarinski promet roba među tim državama. Stjecanjem statusa punopravne članice EU, Hrvatska je prestala biti članica CEFTA-e i izgubila povlasticu bescarinskog izvoza roba u BiH i ona na ovaj način želi povratiti taj status. Druga stvar je što u Hrvatskoj ne žele konkurenciju naših proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, nakon što su predstavnici BiH u utorak u Bruxellesu razgovarali s čelnicima Uprave za zdravlje i sigurnost hrane EU-a, Europska komisija bi već sljedećeg tjedna trebala razmatrati opravdanost hrvatskog prigovora na izvoz mlijeka iz BiH. Ravnatelj te uprave Bernard van Goethem razgovarao je u utorak u Bruxellesu s izaslanstvom BiH koje je predvodio ravnatelj Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba te je na inzistiranje bosanskohercegovačke strane ubrzana procedura razmatranja prigovora Hrvatske, budući da je sastanak o tome isprva bio planiran za 16. rujna.

"Prvotno je bilo određeno da će nadležni odbor Europske komisije žalbu Hrvatske razmatrati tek 16. rujna. Međutim, nakon što su naši predstavnici izrazili nezadovoljstvo zbog toga, jer time naši proizvođači mlijeka trpe velike štete, uspjeli smo postići dogovor da se žalba razmatra sedam dana ranije", izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kalaba optimist

Sam ravnatelj Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba je, međutim, uvjeren kako će mlijeko i proizvodi uskoro iz BiH krenuti put Europske unije izražavajući zadovoljstvo stajalištima predstavnika Europske komisije. 
"Europski partneri potpuno su opredijeljeni da se ovo pitanje završi što prije. Zbog toga će sastanak nadležnog odbora biti održan ranije nego što je prethodno planirano. Na tom sastanku se odluka donosi prostom većinom i nitko nema pravo veta", rekao je Kalaba. To, po njemu, podrazumijeva pozitivne vijesti već za tjedan dana iz Bruxellesa. 
"Sastanak Stalnog odbora za lanac prehrane i zdravlje životinja, koji bi se trebao biti 9. ili 10. rujna, bit će pozitivan za BiH jer neće biti potrebno objavljivati tu odluku, već će se, po automatizmu, vratiti ranije odobreni popis mljekara u BiH koji mogu izvoziti svoje proizvode u EU", rekao je Kalaba iz Bruxellesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?