ZA DOMAĆE PROIZVODE

Kako uzgojiti stablo limuna iz sjemena - čak i u stanu?

limun
Shutterstock
07.04.2024.
u 17:51

Uzgoj stabala limuna u zatvorenom prostoru sve je popularniji zahvaljujući njihovoj izdržljivosti i ukusnom voću.

Postoji određeno zadovoljstvo u mogućnosti kuhanja sa sastojcima koje ste sami uzgojili. I, dok možda nemamo svi prostor u dvorištu za povrtnjak, zatvoreni vrtovi, sustavi uzgoja, pa čak i stabla citrusa u saksijama postaju sve popularniji među ljubiteljima sobnih biljaka. Uzgoj stabala limuna u zatvorenom prostoru osobito je sve popularniji zahvaljujući njihovoj izdržljivosti i ukusnom voću, piše House Beautiful

Ali, kao i kod svake nove sobne biljke, važno je razumjeti potrebe stabla limuna prije nego što počnete. Od sadnje do berbe, čitajte dalje kako biste saznali točno kako uzgojiti stablo limuna iz sjemena da biste polučili najbolje rezultate i sezonske berbe. Sljedeći put kada budete pekli kolač od limuna ili cijedili limunadu, možete s ponosom reći da ste sami uzgojili voće.

Kako posaditi sjemenke limuna? Ako se odlučite uzgajati vlastito stablo, a ne uzeti stablo iz vrtnog centra ili rasadnika, evo koraka koje trebate slijediti kako biste ispravno uzgojili stablo limuna iz sjemena.

Prvi korak: Odaberite limun i uklonite sjemenke

Zreli limun prerežite na pola i prstima izvadite sjemenke. Pazite da ne oštetite vanjsku ovojnicu sjemena. Isperite sjemenke kako biste očistili ostatke soka i pulpe.

Stavite sjemenke u posudu s hladnom vodom da provjerite jesu li održive. Koristite samo sjemenke koje potonu. Odbacite sve plutajuće sjemenke.

Treći korak: Namočite i operite sjemenke

Ostavite održivo sjeme da se nastavi namakati 24 sata da omekša vanjski omotač. Nakon što prođe 24 sata, operite sjemenke kako biste uklonili ovojnicu.

Četvrti korak: Posadite sjeme

U posudu s vlažnom mješavinom za sadnju posadite svaku sjemenku otprilike 1,5 cm duboko. Zalijevajte dok lonac ne počne kapati s dna. Da bi sjeme proklijalo, stavite posudu na toplo mjesto s puno svjetla. Prozorska daska okrenuta prema jugu ili zapadu izvrsno funkcionira. Također možete koristiti svjetlo za uzgoj ako je prirodno svjetlo ograničeno ili nedostupno. Pazite da tlo bude vlažno, ali nikako natopljeno.

Peti korak: Presadite sadnice

Nakon nekoliko tjedana, sadnice bi trebale proklijati. Odrežite slabije sadnice do razine tla. Sadnice dobro zalijevajte i presadite ih kada primijetite da prerastaju izvornu posudu.

Kako se brinuti za rastuće stablo limuna? Stabla limuna porijeklom su iz tropskih krajeva i Sredozemlja, ali mogu rasti bilo gdje uz pravilnu njegu.

Postavljanje na otvorenom: U toplijim, sunčanijim klimama, stabla limuna uspijevaju na otvorenom u zemlji ili u posudama kada su posađena u dobro drenirano tlo za posude. Važno je osigurati da stablo dobije obilje izravne sunčeve svjetlosti, stoga promatrajte svoje dvorište nekoliko dana kako biste otkrili gdje su sjenovita mjesta i izbjegavajte ih. Izbjegavajte saditi stablo limuna bilo gdje gdje ima stajaće vode. Višak vode može dovesti do truljenja korijena.

Unutarnja sadnja i sunčeva svjetlost: Prema Deborah L. Brown, spisateljici o vrtovima i bivšoj hortikulturistici proširenja sa Sveučilišta u Minnesoti, stabla limuna najbolje rastu na temperaturama oko 18 stupnjeva i mogu izdržati normalne noćne padove temperature između pet i 10 stupnjeva. Stavite sobno stablo limuna blizu prozora ili na mjesto koje ima izravnu sunčevu svjetlost barem dio dana. Idealni su prozori okrenuti prema jugu.

Tlo i gnojivo: Kao i većina stabala citrusa, stabla limuna preferiraju blago kiselo tlo. Dodavanje treseta standardnoj mješavini za saksije može pomoći. Brown preporučuje upotrebu perlita, treseta i zemlje za posude u omjeru 1:1. Ako biste radije kupili nego sami miješali, potražite mješavinu za saksije koja je više kisela nego neutralna. Gnojite biljku samo kada aktivno raste, obično od travnja do kolovoza ili rujna. 

Voda: Stabla limuna vole ostati vlažna, ali ih je također nevjerojatno lako pretjerano zaliti. Prije zalijevanja prstom provjerite gornji centimetar zemlje da vidite je li zemlja suha na dodir.

Kako presaditi stablo limuna: Kako stablo limuna uzgajate u zatvorenom prostoru, htjet ćete ga presađivati ​​svake dvije godine do zrelosti (nakon pet godina), a zatim svake četiri godine nakon toga. Najbolje vrijeme za presađivanje je u proljeće, neposredno prije vrhunca vegetacijske sezone. Za presađivanje, nježno izvadite stablo limuna iz spremnika i četkom uklonite sav višak zemlje. Zatim ga stavite u novu posudu koja je šira i popunite sve praznine novom mješavinom za saksije. Temeljito zalijte i ostavite da se slegne.

Rješavanje problema s stablom limuna

Štetočine: Stabla limuna su prilično otporna i rijetko razvijaju probleme s štetočinama, ali nisu imuna. Ponekad se na stablima limuna mogu razviti kamenac, bjelokrilac ili grinje. Kako biste spriječili ove nametnike, povremeno obrišite lišće čistom, vlažnom krpom (preporučamo da to činite svaki drugi tjedan). Važno je natjerati obje strane da odvrate insekte. Ako vaša biljka razvije problem, možete ga se pokušati riješiti uljem nima.

Truljenje korijena: Kao i kod većine sobnih biljaka, truljenje korijena je najveća opasnost za sobno stablo limuna. Prouzrokovano prekomjernim zalijevanjem, truljenje korijena dovodi do kašastih i doslovno trulih korijenskih sustava. Ako je otišao predaleko, biljka se ne može oporaviti. Obavezno provjerite sadržaj vode u tlu prije svakog zalijevanja.

Cvjetovi, ali bez plodova: Problem je obično nedostatak oprašivanja. Ako je vaš vrt ili zemljopisno područje posebno oskudno, dodajte neke biljke pogodne za oprašivače kako biste dodatno potaknuli rast. Insekti oprašuju citruse vani. Budući da pčele i leptiri obično nisu prisutni u zatvorenom prostoru, vašem će stablu limuna možda trebati dodatna pomoć. Brown predlaže lagano protresanje cvijeća ili trzanje prstima kako bi se pelud širila s cvijeta na cvijet.

Uzgoj stabla limuna iz sjemena u odnosu na stablo limuna kupljeno u trgovini

Uspješan uzgoj stabla limuna iz sjemena zahtijeva vrijeme i trud, posebno ako želite sami uzgajati limun, a ne samo uživati ​​u njemu kao sobnoj biljci. Stablima limuna obično treba između pet i sedam godina (ponekad i duže) da počnu davati plodove, pa ako tražite bržu alternativu, kupnja zrelog stabla u rasadniku odlična je opcija. Djelomično izraslo stablo će prije početi davati plodove, a možete biti sigurni da će plodovi biti visoke kvalitete. Međutim, kada se uzgaja iz sjemena, stablo limuna je od samog početka prilagođeno vašem kućnom okruženju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije