reagirajte na vrijeme

Kako se nositi s ljetnom alergijom?

prehlada ili alergija
11.06.2021.
u 17:37

Šmrcanje i suznate oči možda nisu znak samo prehlade već alergije koja je moguća i u ljetnim mjesecima. Dr. Purvi Parikh, MD, alergolog i imunolog kaže da su ovakve alergije prilično česte i u ljeto jer pelud još uvijek ostaje u zraku.

Alergije se zapravo javljaju, pogotovo one sezonske, kada ste izloženi nekoj stranoj tvari (pelud), a vaš imunološki sustav ih prepoznaje kao prijetnju. Kao odgovor na to, tijelo oslobađa određene kemikalije koje mogu izazvati simptome u nosu (alergijski rinitis ili peludna groznica) ili upalu očnih sluznica (alergijski konjunktivitis) – prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, piše ljepotaizdravlje.hr

Naravno, nisu svi ljudi alergični i ne reagiraju svi isto na pelud iz zraka. Ljudima znaju biti najgori mjeseci tijekom svibnja ili lipnja kada se najviše raspršuje pelud korova iz biljaka, a sve to može se produžiti i na ljetne mjesece. Također, pelud nije jedini potencijalni izvor ljetnih alergija. Postoje i mnogi cjelogodišnji sobni alergeni poput grinja, plijesni, dlaka životinja koji mogu utjecati na vaše zdravlje i narušiti ga. 

Čak i ako vaši simptomi alergije nisu toliko veliki, bilo bi dobro da svejedno o njima porazgovarate sa svojim liječnikom kako bi se na pravi način liječila alergija i kako biste sami sebi pomogli.

Ako već unaprijed znate da svake godine imate alergijske probleme, reagirajte na vrijeme prije nego se simptomi pojačaju.  Pripazite u koje vrijeme boravite vani, a da biste simptome sveli na najmanju moguću mjeru izbjegavajte trčanje na otvorenom i otvaranje prozora rano ujutro.

Utjecaj okoliš u ovakvim je slučajevima ključan pa smanjite kontakt s alergenima koliko god možete.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije