Priča iz zeničke bolnice:

Kako je mladiću (19) iz Konjica pomoću 3D printera vraćeno "pola glave"?

28.06.2023.
u 18:05

Pacijent iz Konjica je dvije godine ranije preživio tešku ozljedu glave iza koje je zaostao veliki defekt svih kostiju lijeve polovice lubanje, uključujući dio baze lubanje i zida očne šupljine

Na Odjelu neurokirurgije Kantonalne bolnice Zenica prije dva tjedna urađena je do sada najkompleksnija 3D rekonstrukcija lubanje. 

"Godine 2018., na Odjelu neurokirurgije Kantonalne bolnice Zenica, urađena je prva 3D rekonstrukcija velikog i kompleksnog defekta lubanje. Od te operacije je prošlo 5 godina. Pacijent se potpuno oporavio i vratio normalnim životnim i radnim aktivnostima. Naravno, tim Odjela neurokirurgije je ovu proceduru uveo kao standard prilikom zatvaranja velikih defekata na kostima lubanje, kako bi se dobio maksimalan estetski i funkcionalni rezultat. Sama metoda je već prezentirana kao inovativna i objavljena u relevantnom magazinu. Prije dva tjedna, na Odjelu neurokirurgije, urađena je još jedna, do sada najkompleksnija 3D rekonstrukcija lubanje. Projekt su realizirali doc.dr. Hakija Bečulić, dr. Anes Mašović i diplomirani inžinjer mašinstva mr.sci. Denis Spahić, piše Radiosarajevo.

Radi se o devetnaestogodišnjem pacijentu iz Konjica, koji je dvije godine ranije preživio tešku ozljedu glave iza koje je zaostao veliki defekt svih kostiju lijeve polovice lubanje, uključujući dio baze lubanje i zida očne šupljine. Primjenom standarnih metoda u neurokirurgiji i estetskoj kirurgiji nije bilo moguće uraditi vjerodostojnu estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju lubanje.

 

 

Ponovno se pokazalo da tehnologija i medicina idu rame uz rame. Na osnovu 3D kompjuterizirane tomografije glave napravljen je 3D model lubanje pacijenta, koji je poslužio za formiranje originalnog transplantata. Kalup za transplantat je napravljen na 3D printeru i milimetarski je odgovarao defektu kojeg je trebalo zatvoriti. Sama rekonstrukcija je uspješno realizirana i dobiven je maksimalan estetski i funkcionalni rezultat. U odnosu na ranije rekonstrukcije ova je bila mnogo kompleksnija i tehnički najzahtjevnija, posebno zbog rekonstrukcije bazalnog i prednjeg dijela lubanje, što samo po sebi, značajno produžava trajanje operacije.

Posebno ističemo da je sama metoda inovativna i u cijelosti je, u jako skromnim materijalnim uvjetima, uvedena i realizirana u Zenici.

Napominjemo da je korištenje 3D tehnologije za veće rekonstruktivne zahvate na glavi postao standard na Odjelu neurokirurgije. Iskreno se nadamo da će ovakve i slične inovativne ideje biti okosnica razvoja naše ustanove", priopćeno su iz JU KB Zenica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?