stručnjaci pjasnili

Kako izgubiti kilograme u srednjim godinama?

vježbe
Foto: Dreamstime
1/2
22.08.2021.
u 18:29

Nedavna studija otkrila je kako ne možete kriviti metabolizam za dobivanje kilograma, što bi to trebalo značiti za ljude srednjih godina koji žele reducirati svoju težinu?

Globalni izvještaj, objavljen u magazinu „Science“, analizirao je metaboličke podatke od 6.400 ljudi starosti od osam dana do 95 godina i otkrio da metabolizam ostaje gotovo isti tijekom života odraslih, umjesto da se usporava s godinama, kako se dugo vjerovalo.

„Moramo sagledati sve razloge zbog kojih je osoba dobila na težini“, rekla je nutricionista Izabel Smit, prenosi N1

„Pretpostavili smo da je to zato što se metabolizam usporio, ali zapravo moramo uzeti u obzir san, stres, vježbanje, konzumiranje alkohola, nutritivni status i naravno hormone.“, dodala je Smit.

„Usredsredite se na ishranu hranjivim namirnicama umjesto na to da brojite kalorije“, rekla je Smit.

Što treba sadržavati prehrana

Ona je također dodala kako je „broj osoba koje ne konzumiraju hranu dramatičan“, napominući da ima onih koji „za doručak jedu bjelance, preskaču ručak, uzmu pet badema poslije podne i imaju neku, nazovi, večeru, a to im ne osigurava potrebnu količinu hranjivih supstanci“.

To znači da bi vaša ishrana trebalo sadržavati zdrave masti, poput orašastih plodova, sjemenki i avokada, dobre izvore proteina, poput ribe i šest i više porcija povrća dnevno“, dodala je Smit.

Za doručak možete jesti kruhh sa sjemenkama, avokado, jaja, sjemenke lana, ručak bi mogao sadržavati salatu od rikole, mrkvu, losos i maslinovo ulje, dok bi za večeru mogli jesti proteine, poput barenog karfiola ili brokole sa začinskim biljem.

Ako ste i dalje gladni uzmite šaku pistacija s bobičastim voćem i jednu do dvije kockice crne čokolade, prenosi New York Post.

„Ovakav plan ishrane možete kombinirati s kardio treningom, vježbama snage i vježbama koje jačaju mišiće“, kaže trener Mark Kuster i dodaje kako je to dobar način da sagorite kalorije.

Važno je da vježbate oko 150 minuta tijekom tjedna, odnosno 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu. 

„Da bi trening bio idealan trebale bi ga činiti kardio vežbe koje jačaju srce i pluća, a zatim, idući dan, trening snage“, smatra Kuster.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?