Odluke Vlade FBiH

Kako bi se isplatile mirovine, prodaju se Dom umirovljenika i četiri stana u Sarajevu

26.08.2016.
u 07:00

Vlada Federacije BiH jučer je na sjednici u Mostaru, na prijedlog Ministarstva rada, donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve umirovljeničkih udruga u FBiH. Među ostalim, Vlada je suglasna da do petog u mjesecu budu osigurana sredstva raspoloživa za isplatu mirovina, piše Večernji list BiH. Prihvatljiv je i bit će sastavni dio novog Zakona o MIO zahtjev za jamstva za isplatu mirovina na postojećoj razini, bez obzira na priljev sredstava od doprinosa, objašnjeno je iz Vlade.

Prodaja i umirovljenici

U cilju osiguranja dodatnih sredstava za isplatu mirovina, Vlada je dala prethodnu suglasnost MIO-u da pokrene postupak prodaje četiriju stambenih jedinica u Sarajevu. Istodobno, zadužila je MIO da, zajedno s Općinom Ilidža, pokrene postupak prodaje zgrade Doma umirovljenika u Sarajevu. Na prijedlog Ministarstva energetike, usvojen je 3,000.000 KM vrijedan program utroška grant sredstava za kapitalne transfere javnim poduzećima i financiranje razvojnih projekata. Cilj je stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okružja i poboljšanje uvjeta za poslovanje poduzeća iz namjenske industrije. Doneseno je i više odluka o uvođenju u posjed nekretnina prije pravomoćnosti odluke o eksproprijaciji, čime je omogućena gradnja poddionice autoceste od Počitelja do Zvirovića, GP Gornji Brgat - Ivanica, te dijela regionalne ceste Otoka - Bužim - Velika Kladuša.

Ministarstvo financija upoznalo je Vladu s konsolidiranim izvješćem o izvršenju proračuna FBiH, županija, općina i financijskih planova izvanproračunskih fondova FBiH od siječnja do lipnja 2016. Prihodi u pola godine ostvareni su u iznosu od 3.514,4 milijuna KM što je za 157 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prihodi od poreza iznose 3,078 milijuna KM. U odnosu na isto razdoblje 2015., njihovo ostvarenje je veće za 111,5 milijuna KM. Rashodi za prvih šest mjeseci 2016. iznose 3.233,6 milijuna KM, što je za 148,3 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje 2015. Vlada je usvojila izmjenu uredbe o Glavnom tajništvu Vlade FBiH te uredbu o izmjeni uredbe o osnivanju Federalne novinske agencije (FENA), čime je broj članova Upravnog odbora smanjen sa 7 na 5.

Kadrovska rješenja

Donesen je i niz kadrovskih odluka o imenovanjima i razrješenjima.

Tako su jučer razriješeni dosadašnji, te imenovani novi vršitelji dužnosti članova NO Međunarodni aerodrom Sarajevo - Ševkija Okerić (predsjednik), Ismet Zejnirović, Maida Hadžiarapović, Vlado Džoić i Amila Pilav-Velić. Vlada je imenovala upravne odbore Fondacije za knjižničarsku djelatnost (predsjednik Edin Kukavica, članovi Helena Lončar i Hadžija Hadžiavdić), Fondacije za izdavaštvo (predsjednik Ivan Sivrić, članovi Srđan Vukadinović i Hilmo Neirmalija), Fondacije za kinematografiju (predsjednik Ivo Čolak, članovi Emir Hadžihafisbegović i Milan Trivić) i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti (predsjednik Armin Omerović, članovi Irma Kalić i Dario Vrančić).

Za nove članove Stožera civilne zaštite FBiH imenovani su Mirjana Kovač, Mustafa Žiga, Sulejman Aljović i Samir Džihić. Vlada je Adnana Delića, zbog podnošenja ostavke, razriješila dužnosti ravnatelja Agencije za nadzor osiguranja FBiH, a na ovu poziciju imenovala Dinka Musulina. Vlada je prihvatila dogovoreni Mehanizam koordinacije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije