Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kada će izmjene Zakona o MIO stupiti na snagu i što donose braniteljima?

Izmjenama se briše stavka u Zakonu o MIO-u koja kaže da svima koji odu prije 62. godine u mirovinu, po bilo kojim uvjetima, da će se mjesečno odbijati 0,333 posto od mirovine, odnosno, četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu.
01. listopada 2021. u 20:45 0 komentara 1615 prikaza
branitelji

Zakon o izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koje se tiču ispravljanje nepravde prema braniteljima, trebao bi, u najboljem slučaju, stupiti na snagu sredinom ovog mjeseca, rekao je za Faktor tajnik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić. Na ove izmjene branitelji su čekali tri godine.

- Sada kada su izmjene Zakona o MIO-u potvrđene u Domu naroda, stručne službe pripremaju tekst zakona za daljnju proceduru. Najprije tekst zakona trebaju potpisati predsjedatelji domova u Parlamentu FBiH. Vjerujem da će to učiniti sljedeći tjedan i mi ćemo zatim zakon poslati na potpis predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari. Tu prestaje naša odgovornost, a vjerujemo da će ga brzo potpisati, pojasnio je Hadžiavdić.

Naime, usvojenim izmjenama Zakona o MIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi razvojačenim braniteljima koji su tijekom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina mirovinskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu se snižava za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina mirovinskog staža, tri i pol godine učešća u obrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu mirovinu za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na mirovinu sa 58 godina života.

Izmjenama se briše stavka u Zakonu o MIO-u koja kaže da svima koji odu prije 62. godine u mirovinu, po bilo kojim uvjetima, da će se mjesečno odbijati 0,333 posto od mirovine, odnosno, četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu. 

- Sada će se svaka godina braniteljskog staža računati s jednim bodom, umjesto dosadašnjih pola boda. Zatim, branitelji će sa 58 godina života i 40 godina mirovinskog staža moći u mirovinu i neće biti kažnjavani umanjenjem mirovinama zbog toga. Veliki je broj branitelja koji su čekali ove izmjene da bi otišli u mirovinu, kazao je Hamza Krkalić iz Udruženja Kamp boraca.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.