Ženski Dan sporta "Za Kostrč moj": nezaobilazna golmanica u posavskoj nošnji

Kad Ruška stane na gol, teško se dolazi do pogotka

23.06.2022.
u 19:55

Bake, majke, kćeri, kućanice, profesorice, studentice - sve ih spaja ljubav prema svom posavskom mjestu Kostrč, pa su tako i nazvale svoje druženje "Za Kostrč moj", piše Večernji list BiH. 

Četvrtak za žene

Pozitivnom energijom ovu malu orašku sredinu čine velikom svojom kreativnošću, a ono malo slobodnog vremena koliko im preostaje nakon rada ispune radošću, veseljem, optimizmom, itekako potrebnim u ovom vrlo često sumornom vremenu s puno negativnih vijesti i događaja. Žene su posebne jer u svojem druženju različitih dobnih skupina, pa i profesija, vide puno više ono što ih spaja, a to je želja da radosno provedu dan i odmore se od dnevnih obveza u kućanstvu, učenja ili pak radnih obveza u svakodnevnom poslu. Zajedničku nit Kostrčanke nalaze u organiziranom druženju, a za sebe su odredile i jednu večer u tjednu. U njihovim su se obiteljima već naviknuli preuzimati obveze pa se žene svakog četvrtka sastanu u mjesnoj čitaonici koja je, inače, po nepisanom pravilu u Posavini, rezervirana za muškarce. Večer ispune društvenim igrama, najčešće binga, kada se vrlo često prikupljena sredstva usmjere u humanitarne svrhe. Mjesna uprava blagonaklono gleda na žensku aktivnost sela pa im često pripomogne, ne samo tehnički već i financijski za manje projekte. Za gastroponudu uvijek se same pobrinu, a izvorna posavska pjesma podrazumijeva se. No i moderni su ritmovi dobrodošli. - Čestitost, tradicija, običaji, čvrsti obiteljski i prijateljski odnosi, ali i humanitarno djelovanje za potrebite osnovne su vodilje jedinstvenog druženja četvrtkom pa, tko cijeni te ideale, neka nam se pridruži - poručuju Kostrčanke. Svake godine jedan dan proglase i Danom sporta uz cjelodnevno druženje. Ispune ga različitim igrama, kako onima koje s interneta "skinu" mlađe Kostrčanke, pa su ovaj put zaigrale švedsku igru s klipićima, tako i tradicijskim posavskim igrama kao što su potezanje konopa, graničari... Ipak, nekako je najviše smijeha bilo uz nogomet. Važno je, kažu nam, imati loptu koja završi u golu. No, ako je na golu Ruža Mišković, koja odolijeva modernom vremenu i ne želi se ni pod koju cijenu preodjenuti i skinuti tradicijsku posavsku izvornu nošnju, gol je teško postići, još ako se zna koliko je široka takva posavska suknja...

Snimali je u Njemačkoj

- Preodjenuti se ne želim jer ova nošnja možda nije prikladna za sport, ali se zato nosi sa srcem. Nisam se preodjenula ni kad sam putovala u Njemačku, gdje su me vrlo često snimali, što baš i nije ugodno, a pogotovo neću na svom terenu - kroz vječni osmijeh kaže nam popularna Ruška.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije