Kolektivni ugovor

Još nema dogovora o visini osnovne plaće

29.11.2015.
u 07:00

Posljednji pregovori pokazali su kako je do sada usuglašeno oko 85% nesuglasica između SSS i Udruženja poslodavaca FBiH. Prijedlozi sindikata su da osnovna plaća bude 500 KM, a satnica 2,97 KM

Ostalo je još samo dvadesetak dana za završetak pregovora između Saveza samostalnih sindikata FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH o općem kolektivnom ugovoru, nakon čega njegova primjena prestaje vrijediti, piše Večernji list BiH.

Dosadašnji prijedlozi

Posljednji pregovori pokazali su kako je do sada usuglašeno oko 85 posto nesuglasica između ove dvije strane, a i dalje je sporna visina osnovne plaće koja je prepreka daljnjim pregovorima. Prema dosadašnjim prijedlozima sindikata, minimalna neto plaća iznosila bi 500 KM, a najniža bruto satnica 2,97 KM. Najniža satnica i dalje bi bila faktor za izračunavanje osnovne plaće, s time da sindikati i dalje traže da definicija osnovne plaće bude kao i do sada, najniža cijena rada puta koeficijent. Iz sindikata traže da osnovna plaća iznosi 500 KM, a osnovica u postojećem kolektivnom ugovori 370 KM.

- Sigurno trebamo razgovarati o plaćama, dali smo svoje prijedloge, sada ćemo vidjeti kakav će biti odgovor druge strane, naglasio je za TV1 Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH Ismet Bajramović kaže kako su oni blizu definicije osnovne plaće, što znači da je i prihvaćena.

- Usuglasili smo se da stoji i dalje definicija načina obračuna osnovne plaće, razmislit ćemo o materijalnim pravima radnika, a to su dodaci na plaću, kazao je Bajramović za TV1. Pregovori između dviju sukobljenih strana teku jako sporo jer su pregovori nastavljeni nakon dvomjesečne stanke, ali vremena za razmišljanje ostaje još jako malo. U odnosu na prethodni krug pregovora, osjetan je napredak, a novina je, između ostalog, kako jačaju granski kolektivni ugovori jer je svaki sektor i svako poduzeće priča za sebe.

- Nadam se kako bismo sredinom prosinca mogli konačno dogovoriti tekst novog kolektivnog ugovora - kazao je Pandurević.

Produženje roka

- Neophodne su aktivnosti da se zajedno pošalje zahtjev Vladi kako bi pristupila primjeni stavka 3. članka 182, da se produži rok do 90 dana još za granske kolektivne, jer ni jedan od njih još nije ušao u fazu pregovora - tvrdi Bajramović. Isto je potrebno učiniti i za opći kolektivni ugovor, smatra Bajramović. Dvadeset dana premalo ili previše za odluku koja je od značaja za oko 457.000 ljudi koji rade po sadašnjim općim kolektivnim ugovorima na području Federacije. Ako novi kolektivni ugovori ne budu usklađeni u predviđenom roku, prestaje primjena postojećih. Između ostalog, radnici gube svoja prava poput osnovne plaće, pravo da se osnovna plaća povećava za svaku godinu radnog staža kod tog poslodavca za 0,6 posto, topli obrok, otpremninu, regres, pravo na pomoć obitelji u slučaju smrti radnika uslijed nesreće na poslu i teškog oboljenja...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije