Rezidentni predstavnik MMF-a

Jewell: Uvjet da BiH dobije novac MMF-a je napredak vlasti u reformama

08.04.2021.
u 21:00

Hoće li Bosna i Hercegovina dobiti prijeko potrebna sredstva od Međunarodnog monetarnoga fonda (MMF) i kada - pitanja su na koja u ovom trenutku nema konačnog odgovora, no ono što je jasno je činjenica da je novac nužan za prevladavanje krize koju je izazvala pandemija, piše Večernji list BiH. 

O sredstvima MMF-a ovise proračuni svih razina vlasti, pa tako i oni županijski koji računaju na potporu viših razina, a koja je pak uvjetovana isplatom sredstava od MMF-a.

Procjena

No, unatoč zastoju u realizaciji aranžmana koji je evidentan od početka godine, dobra je stvar da se ponovno procjenjuju izgledi za nastavak pregovora.

Rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell kazao je u izjavi za Večernji list kako su viši dužnosnici Međunarodnog monetarnog fonda održali virtualni sastanak s izaslanstvom BiH u okviru redovitih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Izaslanstvo BiH predvodio je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Tom prilikom sudionici sastanka razgovarali su o epidemiološkoj situaciji u BiH, utjecaju pandemije na bh. ekonomiju te izgledima za nastavak pregovora o novom aranžmanu s MMF-om. U kontekstu daljnjih aktivnosti Jewell nam je objasnio kako sada predstoji procjena napretka.

- MMF će kao sljedeći korak razmotriti sagledavanje napretka koji su vlasti ostvarile u pogledu reformi koje je osoblje MMF-a preporučilo u okviru nedavnih konzultacija po članku IV. - poručio je Jewell.

Inače, na tom virtualnom sastanku predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija naglasio je značaj aranžmana s MMF-om u prevladavanju krize izazvane pandemijom koronavirusa, kao i realizaciji politika koje su usklađene s mjerama predviđenim Reformskom agendom.

Ovom prilikom predsjedatelj Tegeltija upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje institucije u BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, provode u borbi s posljedicama izazvanim pandemijom koronavirusa, naglasivši kako su trenutačno resursi svih razina vlasti u BiH usmjereni na potporu zdravstvenom sektoru kako bi se zaštitili životi i zdravlje ljudi. U tom kontekstu predsjedatelj Tegeltija izrazio je očekivanje da će Međunarodni monetarni fond aktivnije podržati zemlje koje se suočavaju s velikim troškovima u zdravstvenom, ali i realnom sektoru.

U kontekstu financijske stabilnosti treba navesti i kako županije u Federaciji Bosne i Hercegovine u procesu planiranja financijskih rashoda za ovu godinu računaju na pomoć viših razina vlasti, a što je pak posebice vezano uz novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. Bez toga aranžmana postoji opasnost da i županije ostanu bez dijela planiranih prihoda, a što će se onda morati rješavati na drugačiji način.

Predviđena sredstva

U proračunu Federacije planirana je financijska pomoć nižim razinama vlasti u obliku potpore provođenju mjera strukturnih reformi u iznosu od ukupno 230 milijuna KM, od čega je 200 milijuna KM predviđeno za županije, a 30 milijuna KM za gradove i općine. Intencija je dio tog iznosa iskoristiti za potporu proračunima županija, a dio, u ovisnosti o specifičnosti gospodarstva danih županija, iskoristiti za provođenje strukturnih reformi predviđenih, između ostalog, i u pismu namjere.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije