Predstavnik MMF-a

Jewel: Rasformiranje UNO bi ugrozilo servisiranje vanjskog duga

08.12.2021.
u 13:37

 Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell izjavio je danas u Sarajevu da bi rasformiranje Uprava za neizravno oporezivanje ugrozilo blagovremeno servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine, što trenutno UNO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izoliran od političkog uplitanja.

Po njegovim riječima, čak i da entiteti ostanu opredjeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od tog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja.

Jewell je potcrtao da je UNO, poput Centralne banke, stub ekonomije koji dobro služi građanima Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je Vlada Republike Srpske najavila svoju namjeru da se povuče iz Uprave za neizravno oporezivanje.

- Ostavljajući po strani pravnu problematiku o kojoj Međunarodni monetarni fond nije u poziciji komentirati, smatramo da bi takav potez imao velike ekonomske posljedice jer je UNO jedna od najuspješnijih institucija u Bosni i Hercegovini - naveo je Jewell.

Dodao je da su neizravni porezi koje prikuplja UNO su najznačajniji izvor prihoda za vlade Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH koji se koriste za financiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu mirovina.

- Izuzev u 2020. kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Sa oporavkom ekonomije, mi očekujemo da će ove godine prihodi od neizravnih poreza dostići najvišu razinu do sada - istakao je Jewell.

Pojasnio je da bi se taj dokazani okvir za prikupljanje i raspodjelu neizrvnih poreza raspao ako bi se Republika Srpska puvukla iz UNO, a Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljna UNO, kada su porezna konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode diljem zemlje.

Također, smatra da bi niži prihodi u tom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju. 

- Zbog svih ovih razloga potičemo vlasti da očuvaju integritet Uprave za neizravno oporezivanje - poručio je Jewell, priopćeno je iz Ureda MMF-a u BiH.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije