tijekom ekstremnih vrućina

Jednostavan test: Provjerite pijete li dovoljno vode

12.08.2022.
u 17:24

Tijekom ekstremnih vrućina, za mentalno i fizičko zdravlje važno je piti dovoljno tekućine.

Kirurg u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji Karan Rangarajan objavio je jednostavana test kože kojim se može provjetiri dobiva li naš organizam dovoljno tekućine. Riječ je o testu štipanja kože iznd zgloba prsta, prenosi Živim.hr. 

“Ovo je poznato kao test štipanja kože. Što ste hidratiziraniji, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vrijeme da se vrati u normalu”, objansio je kirurg.

Test se često koristi u zdravstvenim ustanovama kako bi se brzo procijenilo treba li pacijentu više tekućine, pogotovo kada nema dovoljno vremena za procjenu laboratorijskih testova ili drugih mjernih podataka, kako navodi stručnjakinja za prehranu i wellness Samanthi Cassetty.

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije.

Elastičnost kože smanjuje se kod starijih ljudi bez obzira na razinu hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana. Također, kod bolesnika s malim volumenom krvi, test štipanja kože također može imati smanjenu točnost.

Jedan od ključnih pokazatelja dehidracije je boja urin koji bi trebao biti svijetlo žute boje. Tamni urin je znak da trebate piti više vode. Drugi pokazatelji su osjećaj žeđi, suha koža ili suha usta, izostanak znojenja ili mokrenje rjeđe nego inače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?