Cijene najma u Mostaru

Jednosoban stan moguće unajmiti za 150 maraka mjesečno

02.12.2020.
u 09:00

Ponuda stanova u Mostaru nikad nije bila veća, a cijena za unajmljivanje nikad manja. Prebacivanje nastave na fakultetima na online platformu, rad od kuće, zatvaranje tvrtki i obrta, smanjenje broja radnih mjesta prouzročeno pojavom pandemije koronavirusa dovelo je do enormnog smanjenja potražnje za unajmljivanjem stanova u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Drastičan pad cijena

Trenutačno se na specijaliziranim stranicama za oglašavanje na društvenim mrežama može pronaći na desetke, pa i stotine stanova koje je moguće unajmiti. Usporedbe radi, prije godinu dana u ovom razdoblju pronaći pristojan stan bila je nemoguća misija. Uglavnom ih studenti rezerviraju još tijekom ljeta kako bi spremni dočekali akademsku godinu.

Pad potražnje utjecao je i na smanjenje cijena. Tako je trenutačno moguće pronaći potpuno renoviran stan u središtu Mostara za 400 KM. Za takve stanove prije samo nekoliko mjeseci tražilo i do 600 KM najma. Na Panjevini se jednosobni stanovi trenutačno mogu naći i za 150 KM plus režije. Usporedbe radi, prije pojave koronavirusa u tom dijelu Mostara nemoguće je bilo pronaći stan ispod 300 KM. A za 150 KM mjesečno nije se izdavala ni garaža. “Bolje je i 150 ili 200 KM, nego da mi stan stoji prazan”, govori nam jedan od iznajmljivača kojeg smo kontaktirali preko društvenih mreža. Stan je, kaže, u pristojnom stanju za taj novac, a raniji podstanar za njega je izdvajao 300 KM.

Za razliku od iznajmljivača koji su cijene najma uglavnom spustili, prodavači još uvijek o tome ne razmišljaju. Tako se, primjerice, stan od 30 kvadrata, renoviran prije nekoliko godina, na Panjevini prodaje za 60.000 KM.

Riječ je o stanovima izgrađenim prije 50 i više godina. Isti takav samo malo manje “sređen” može se kupiti za 42.000 KM. Malo bliže gradu prodaje se još jedan stan slične kvadrature, ali vlasnik za njega pita 40.000 KM. “To je najniže što mogu ići. Stan je renoviran i mislim da vrijedi tog novca. Bolje da čeka bolja vremena nego da ga sad dajem u bescjenje”, kaže nam vlasnik jednosobnog stana s Balinovca. Dvosoban stan u Centru 2 površine 50 kvadrata prodaje se za 105.000 KM.

Prestanak pandemije

Za dvosoban stan, doduše s nešto više kvadrata, u samom središtu Mostara (Zagrebačka ulica) potrebno je izdvojiti gotovo 150.000 KM. Riječ je, također, o starogradnji.

Cijene novogradnje također ovise o lokaciji, ali se uglavnom kreću od 2100 KM do 2600 KM. Sudeći prema broju oglašenih stanova, na najvećem bh. internetskom oglasniku OLX.ba prodaja stanova u Mostaru trenutačno gotovo ne postoji. Naime, samo na ovom oglasniku trenutačno su dostupna 262 stana koja vlasnici prodaju. Izbor je raznovrstan, od stanova od svega 20-ak kvadrata do onih od 100 i više.

Zanimljivo je spomenuti kako je dostupan veći broj manjih stanova na raznim lokacijama, što je za Mostar nespecifično. U ranijem razdoblju, prije pojave koronavirusa, takvi stanovi prodali bi se prije nego što bi uopće dospjeli u oglasnik. Hoće li pandemija koronavirusa vratiti cijene nekretnina na razdoblje od prije 15-ak godina, ostaje za vidjeti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?