Grude

Jednakopravnost bh. Hrvata provesti u djelo

grudskihdz2_nnn_bih_13082015
14.08.2015.
u 08:06

Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a poručio je da su Hrvati iz BiH prioritet HDZ-u Hrvatske

- U ovakvim danima često se sjetim stožera HDZ-a u hotelu Grude i Mate Bobana kada sam mu došao kao saborski zastupnik, a kada su mi on i general Janko Bobetko rekli: "Obucite uniformu i uzmite pušku". Morao sam slušati naredbu i biti ponosan zbog organizacije u vremenu kada su se Hrvati borili za slobodu, kazao je Milan Kovač, predsjednik Utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman na 25. obljetnici utemeljenja HDZ-a BiH Grude i najavio pobjedu domoljubne koalicije s HDZ-om u RH i ukidanje diskriminacije Hrvata iz BiH. Naglasio je i da je vrijeme da se jednakopravnost Hrvata u BiH provede u djelo. A sve je počelo sunčanog 12. kolovoza 1990. godine ispred Srednje škole u Grudama.

Borba nije završena

- Uz pjesmu, s hrvatskim obilježjima narod je tog dana došao izabrati Općinski odbor HDZ-a Grude. Bilo je desetak tisuća ljudi i kakva je tad samo radost vladala zbog hrvatske slobode. Iako je prošlo 25 godina naša borba nije završena. Za nekoliko mjeseci ćemo proslavljati povratak HDZ-a Hrvatske na vlast, a vi ćete nam pomoći da ovdje izborimo svoju jednakopravnost, poručio je Ivan Leko, novoizabrani predsjednik HDZ-a Grude u uvodnom govoru. Nakon njega riječ je uzeo Ljubo Grizelj, načelnik Gruda i član Predsjedništva HDZ-a BiH. - Općinu Grude HDZ je 1990. dočekao kao jednu od najnerazvijenijih, a danas 25 godina kasnije ona spada u vrh najrazvijenijih u BiH. Postdaytonsko vrijeme donijelo nam je novi ustroj, gašenje Herceg Bosne i odlazak glavnih aktera iz toga vremena Mate Bobana 1997., Gojka Šuška 1998. i Franje Tuđmana 1999. godine. Ovdje im izričemo poštovanje i zahvalnost za sve. Nakon što smo pomislili da ne može biti teže, dolaze godine kada glavnu riječ vode visoki predstavnici i uvode nove tehnike uređenja društvenog, političkog, gospodarskog života..., smjenjuju se najviši dužnosnici kod Hrvata, a nemjerljivu štetu nanose projekti "Alijansa" i kasnije "platforma".

Polaganje vijenaca

Kriza završava 2010. godine. HDZ dobiva opće, zatim sve druge izbore nakon te godine. Danas stranka u Grudama broji više od 700 članova. Stranka ima znanje i odlučnost za jačanje hrvatskog naroda u cjelini, poručio je Grizelj.

Nazočnima se na kraju obratio glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džojić u svoje, i uime predsjednika HDZ-a i HNS-a i predsjedatelja Predsjedništva Dragana Čovića. - HDZ je krenuo kao pokret, a prerastao je u europsku, demokratsku stranku. Snagu HNS-a predvođenog HDZ-om BiH Hrvati su prepoznali i na nama je zadaća da izborimo jednakopravnost Hrvata u BiH, poručio je Džojić. Prije sjednice nazočni su položili vijence i zapalili svijeće pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima.

Ključne riječi
HDZ

Komentara 1

VI
vivanco2050
18:40 14.08.2015.

A ima li u toj vasoj zemlji Bosni i Hercegovini,Bosanaca i Hercegovaca ili ste svi nekakvi Srbi,Bosnjaci i Hrvati,ja vas ne razumem

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?