Križni put u Oštroj Luki u znak trajnog sjećanja na poginule branitelje

Jedinstveni i dostojanstveni u molitvi

03.04.2023.
u 11:33

Mještani Oštre Luke predvođeni župnikom vlč. Zlatkom Ivkićem, predstavnici braniteljskih udruga i građani susjednih mjesnih zajednica, hodočašćem bivšom crtom obrane 25. godina čuvaju sjećanje na sve žrtve Domovinskoga rata

Tradicionalno u Oštroj Luci od 1996 godine održava se Križni put u sjećanje na sve žrtve Domovinskoga rata, piše Večernji list BiH. Mještani Oštre Luke i okolnih mjesta, njih oko 150, i ove su se godine okupili kako bi se prisjetili „križnog puta“ posavskih branitelja. Ovim hodočašćem koji traje već 25. godina, sudionici Križnog puta iskazali su duboko poštovanje prema neustrašivim Vitezovima Posavine koji nisu bježali pred nadmoćnim srpskim agresorom već su životima i dijelovima svojih tijela branili svaki pedalj svojih stoljetnih ognjišta. 

Sjećanje na poginule

Dostojanstveno, u molitvi i u mislima s onima koji više nisu s njima, brojni mještani, predvođeni župnikom vlč. Zlatkom Ivkićem,  predstavnici braniteljskih udruga i građani susjednih mjesnih zajednica, hodočašćem bivšom crtom obrane čuvaju sjećanje na sve žrtve Domovinskoga rata, kako bi se prisjetili „križnog puta“ na kojem su se u ratu našli branitelji i civili. Dostojanstveno, u molitvi i u mislima prisjetili su se 36 poginulih branitelja i 11 civila, od kojih je šest poginulo nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kao i na sve stradale u ratnim događanjima. Križni put je po tradiciji krenuo od Špionjaka pa bivšom crtom obrane, do Spomen obilježja u Oštroj Luci, gdje su u sjećanje na poginule umrle i nestale branitelje, te stradale civile upaljene svijeće. Molitvenim opijelom, a potom i Svetom misa zadušnicom u crkvi s. Leopolda Mandića u Oštroj Luki, još jednom su svi sudionici Križnoga puta u Oštroj Luki bili u posebnom duhovnom jedinstvu.

Zauvijek u srcima

Iako godine ostavljaju traga, mnogi roditelji i obitelji poginulih nisu željeli propustiti prigodu i ponovno, u sjećanje na svoje najmilije, pješačiti prvom crtom bojišnice gdje se, neizmjernom hrabrošću i domoljubljem, branila rodna gruda i svoj narod. Predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata predvođeni Marijanom Arlovićem, predsjednikom Zajednice podružnica Udruga dragovoljaca i veterana HVO ŽP, kao i brojni mještani Oštre Luke i okolnih župa polako u hodu, pokorno u molitvi i  dostojanstveno u mislima poručili su, dok je nas pohodit ćemo ovaj Križni put .-Žrtva naših heroja Posavine nikada neće biti zaboravljena. U presudnim trenucima obrane naših prostora nisu postavljali nikakva pitanja i uvjete, branili su srcem, svojim tijelima i onim najvrjednijem, svojim životima. Takvu žrtvu nikada nećemo zaboraviti i u svim prigodama ćemo se s ponosom prisjećati Heroja Posavine, ističe Marijan Arlović, predsjednik UDiVDR HVO HB Zajednica podružnica u Županiji Posavskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije