Konferencija

Jedinstveni akademski događaj sa stručnjacima iz cijelog svijeta

15.03.2021.
u 18:23

Konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini”, koja se održava u Neumu u četvrtak, 18. ožujka, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, dio je kontinuiteta konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim postkonfliktnim pitanjima koja opterećuju daytonsku Bosnu i Hercegovinu. Ona su se u proteklom razdoblju uglavnom ticala ustavne konstitucije i karaktera BiH, pozicije i značaja konstitutivnosti, njezine primjene na tragu relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, provedbi odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, općeg odnosa i važnosti individualnih i kolektivnih prava u bh. kontekstu, mogućih smjerova konstitucionalno-demokratskog razvoja BiH; povijesne utemeljenosti, posebnosti i autohtonosti triju konstitutivnih naroda BiH u tradicijskom, etnokulturološkom, sociološkom, politološkom pogledu i dr. Sva su ta pitanja i druga kroz prethodne tri konferencije temeljito razmatrana, a usvojeni su brojni vrijedni zaključci i smjernice koji su danas dijelom aktualnih rasprava i argumentacija koje trebaju pridonijeti njihovu kvalitetnijem razumijevanju i tumačenju.

Globalna politika

Međutim, konferencija koja će se održati u četvrtak po mnogočemu je drukčija. Po svom karakteru, strukturi i sudionicima, predstavlja izuzetno dragocjen i jedinstven međunarodni akademski događaj. Imat ćemo prigodu čuti izlaganja brojnih stručnjaka i akademika iz različitih dijelova svijeta specijaliziranih u područjima politologije, federalizma, upravljanja različitostima, uređenja i harmonizacije odnosa u posktonfliktnim društvima; eksperte za globalnu politiku i geopolitiku, europske, sigurnosne studije; praktičare i dužnosnike s ogromnim iskustvom i znanjem u području euroatlantskih integracija, kao i odlične poznavatelje prilika kako u BiH tako i u regiji jugoistočne Europe. Osim akademske teorije, naravno, važna su i promišljanja u kontekstu praktičnih rješenja i politika. U tom pogledu disciplinarna raznolikost izlagača jamči praktičnu orijentaciju i komparativnu perspektivu iz koje se mogu izvući optimalne preporuke i smjernice za BiH i afirmaciju njezina euroatlantskog puta. To je izuzetno važno jer se duh europske političke kulture i promjena najvjerodostojnije grade na konkretnim primjerima i praksama.

Konferencija je koncipirana na način da povezuje unutarnja politička pitanja s vanjskopolitičkim prioritetima BiH, koji su primarno prepoznati u procesima koji za svoje ishodište imaju članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Realizacija tako koncipiranog skupa podrazumijeva širu paletu sudionika, doprinose eksperata i znanstvenika primarno politološke, pravne, pa i društveno-humanističke orijentacije, s jedne strane, ali i diplomata, dužnosnika i donositelja odluka koji praktično prate i imaju važnu ulogu u procesima odlučivanja vezanim za euroatlantske integracije te su kao takvi u poziciji dati svoj najizravniji doprinos.

Zanimljiv je i odabir trenutka u kojemu se odvija konferencija, što joj pridaje dodatnu težinu. Naime, BiH je na svojevrsnoj razdjelnici u smislu aktualnih procesa u cilju razrješenja ključnih političkih izazova poput izmjena Izbornog zakona i potencijalnih izmjena Ustava, ali i glede realizacije svojih ključnih vanjskopolitičkih prioriteta te ispunjenja ključnih obveza iz mišljenja Europske komisije za postizanje kandidacijskog statusa. Neizborna 2021. godina u tom je smislu prigoda za nužne iskorake u smjerr približavanja EU i NATO-u, na bazi unutarnjeg političkog i institucionalnog kompromisa. U tom i takvom kontekstu konferencija kao takva pružit će intelektualno napredan i krajnje stimulativan ambijent za ideje i razmišljanja koja obogaćuju i informiraju relevantne političke aktere u BiH i izvan nje.

Konkretno, očekujemo sadržaje koji će facilitirati pristup rješavanju brojnih izazova, afirmirati tradicionalne europske političke vrijednosti, poput pluralizma i demokratskog federalizma, u korist produktivne javno-političke komunikacije i dijaloga. Dalje, konferencija će aktualizirati odgovore na izazove koji onemogućavaju pacifikaciju i stabilizaciju postkonfliktnih društava, njihovo potpuno demokratsko sazrijevanje i tranziciju. Jedan od ključnih problema u tom kontekstu, a koji je kao konstanta prisutan u svim dosadašnjim akademskim promišljanjima, jest i taj kako paralelno zaštititi vrijednosti i status individualnog i kolektivnog, sačuvati i osnažiti oba elementa, u institucionalno-političkom kontekstu omogućiti njihovu jednaku normativnu vrijednost, a na društvenoj razini afirmirati uzajamno priznanje i razumijevanje. U konačnici, akademska i stručna zajednica, uz potporu šire javnosti, zajednički trebaju ponuditi odgovor kako stabilizirati multinacionalne federacije poput BiH i ojačati njihov unutarnji konsenzus.

Druga podjednako važna perspektiva je eksterna i aktualizira pitanje postizanja ciljeva trajne stabilizacije i uspostave održivog sigurnosnog ambijenta izgradnjom povjerenja između ustavotvornih zajednica, njihovom suradnjom na ostvarenju opće državne vanjskopolitičke vizije. Njezin sadržaj gotovo se u cijelosti tiče euroatlantskog puta, njegova neiskorištenog transformacijskog potencijala za BiH; uzajamnog osnaživanja i konvergencije europskih i atlantskih integracijskih procesa, njihovim aktualnim tendencijama i perspektivama. Upravo naslanjajući se na ova dva ključna segmenta, sudionici konferencije tematizirat će federalizam kao sredstvo izgradnje i afirmacije plurinacionalnih demokratskih društava i njihove stabilizacije, a onda u tom kontekstu i kako prevladati postkonfliktnost države BiH njezinom integracijom k EU i NATO. Temeljno polazište u takvim promišljanjima jest da veća stabilnost na unutarnjem planu, koju nije moguće ostvariti bez afirmacije vrijednosti demokratskog federalizma, kao i široke palete instrumenata koje on sadrži u svom arsenalu, izravno uvjetuje veću prodornost u smjeru euroatlantskih aspiracija BiH. U tom smislu konferencija je posvećena i pitanjima unaprjeđenja stabilnosti i sigurnosti bh. ustavnog okvira, njezina pravno-političkog sustava, kao i svemu što je u tom smislu potrebno i ostvarivo za izgradnju ambijenta koji pogoduje općem prosperitetu i razvoju BiH kao višenacionalnog demokratskog društva.

Dakle, ne radi se o tome je li BiH uopće potreban federalizam, već o dostupnim formama njegova optimalnog ozbiljenja u mjeri u kojoj predstavlja odgovor na temeljne potrebe njezinih naroda i u interesu izgradnje njihova suživota, a sukladno dobrim i legitimnim komparativnim praksama i pravno-politiološkim normativima. Sve ono što će se moći čuti i vidjeti na konferenciji duboko će uzdrmati etablirane političke narative na bh. javno-političkoj sceni, koji u pravilu banaliziraju, jednostrano ili pak pogrešno tumače i prezentiraju preznačajne vrijednosti poput liberalizma, demokracije, građanskog društva, nacije – države, konstitucionalizma, ljudskih prava, federalizma i dr. Novi standardi tumačenja i odnosa spram ovih i drugih sličnih ideja i pojmova moraju biti usklađeni sa suvremenim stručnim i akademskim standardima. Oni kao takvi zasigurno trebaju pogodovati izgradnji federalnog duha, kulture i vrijednosti dijaloga, razumijevanja i tolerancije, jer jasno je da se odnosi u BiH mogu graditi samo na povjerenju, reciprocitetu (uzajamnosti) te dosljednoj primjeni principa federalizma koji pomiruje vrijednosti jednakosti i različitosti. “Zajedništvo različitosti” u takvoj jednoj perspektivi koju nudi i otvara ova konferencija, pokazuje se kao jedini smjer koji omogućuje konsolidaciju bh. društveno-političkog sustava i time jača njegove perspektive.

U konačnici, snaga struktura i sustav federalne države moraju biti takvi da svim narodima i građanima jamče realizaciju njihova punog potencijala, bez subordinacije, nametanja, dominacije, paternalizma ili bilo kojeg oblika osporavanja ili izigravanja demokratskog legitimiteta. Zato su načela necentralizacije i nedominacije srž federalizma koji strukturira odnose moći tako što onemogućava takve negativne pojave. Bit se sastoji u traženju fer rješenja i konstitucije koja svim zainteresiranim stranama omogućava da ne izgube ništa u odnosu na središnju državu i njezine institucije, kojoj zauzvrat ustupaju svoju lojalnost i povjerenje. U bh. kontekstu to, uz ostalo, u praksi podrazumijeva dosljednost u provedbi ustavnog načela konstitutivnosti, kao natkrovljujućeg i temeljnog, te političke jednakopravnosti u formi demokratskog izbora, zastupljenosti, predstavljanja i aktivnog suodlučivanja. Jer, apsolutno je nužno zaštititi sve zajednice na svim razinama, svakog pojedinca kao individuu i kao pripadnika kolektiviteta, bilo da su u pitanju konstitutivni narodi ili nacionalne manjine. Ključno je razviti odnose reciprociteta i mehanizme zaštite manjinskih zajednica na svim administrativnim razinama, uz institucije koje su učinkovito jamstvo njihove opstojnosti, identiteta, kulture, gospodarske i socijalne održivosti.

Perspektive BiH

Na koncu, za očekivati je da je konferencija “Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” početak uspostave zajedničkog i uključivog dijaloškog foruma, koji će se u najskorije vrijeme aktualizirati i intenzivirati unutar same BiH. Naznaka takvom pozitivnom razvoju, osim izraženog međunarodnog aspekta, jest i najavljeno sudjelovanje uvaženih rektora sveučilišta u Sarajevu i Tuzli. Takav daljnji razvoj je itekako poželjan jer je BiH prijeko potreban kontinuiran konstitucionalni dijalog koji gradi “federalni duh” tolerancije i razumijevanja kao specifičnog izraza europskih političkih vrijednosti.

Suvremeni demokratski federalizam, kao izrazito umjerena liberalna politička doktrina, jedini je koja pruža perspektivu sklada i održivosti Bosne i Hercegovine kao domovine triju konstitutivnih naroda i svih ostalih njezinih građana. Sveukupno gledajući, priloženi program konferencije obećava kvalitetna izlaganja i raspravu, imajući u vidu brojna zvučna imena renomiranih sudionika iz mnogih zemalja svijeta s četiriju različitih kontinenata, koji u svom opusu vješto uvezuju i kombiniraju liberalno-demokratsku idejnu baštinu i federalnu tradiciju. Time je ovo i prva konferencija u takvom formatu posvećena BiH, a ujedno i jedinstvena prigoda da se revidiraju ključni procesi, podvuče crta i napravi kvalitativan iskorak k postizanju demokratske i ustavne stabilnosti Bosne i Hercegovine u kontekstu reafirmirane euroatlantske perspektive. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?