VOLIM KUHATI

Jedanaestogodišnjaci ozbiljno shvatili bit zdrave prehrane, a o kuhanju dosta znaju

09.02.2021.
u 14:38

U sarajevskoj Osnovnoj školi “Savfet-beg Bašagić” pokrenut je pilot-projekt “Volim kuhati” u online formatu. Projekt je pokrenula profesorica Nermina Mešanović, certificirana učiteljica prirodnog kuhanja, na temelju programa “Volim kuhati” koji je kreairala Ermina Tahirović, također certificirana učiteljica prirodnog kuhanja.

15 minuta za radionicu

Obje su suosnivačice Udruge Radost. Cilj Udruge je, kako doznajemo, program “Volim kuhati” učiniti dostupnim svima onima koji rade s djecom u sustavu predškolskog i osnovnog obrazovanja.

- S obzirom na to da školski sati traju 30 minuta, u dogovoru s Erminom Tahirović, koja je osmislila ovaj projekt, na satu razrednika 15 minuta posvetim radionici o kuhanju na način kako se djeca snalaze koliko se snalaze i koliko kuhaju - kaže nam Nermina Mešanović. Prema njezinim riječima, djeca od 11 godina bila su oduševljena tim prijedlogom. Već mnogi od njih kuhaju i dobro se snalaze u kuhinji. Djeca imaju svoje pregače, znaju kako se održava higijena u kuhinji, kako zaštititi hranu...

- Zanimljivo je da su djeca od 11 godina ozbiljno shvatila bit kuhanja i zdrave prehrane te dosta toga znaju o kuhanju. Ono što želim postići ovim radionicama kuhanja jest zainteresirati djecu, posebice onu koja se još nisu upustila u kuhanje u vlastitoj kuhinji, za koju to čine starija braća ili sestre i roditelji, i da se organiziramo tako da jedni drugima pokazujemo što znamo dok god traje online nastava. Tako dolazimo do saznanja što djeca vole jesti i koja jela vole kuhati - ističe Nermina Mešanović. Program je kreiran u suradnji sa stručnjacima iz regije tako da ima i međunarodni značaj.

Četiri modula

- Program se sastoji od četiri modula: Volim kuhati, Volim disati, Volim vježbati i Volim prirodu - kaže njegova kreatorica Ermina Tahirović. Prema njezinim riječima, cilj je vidjeti kako djeca reagiraju na ovaj pilot-projekt, a program je prvenstveno namijenjen pedagozima i nastavnicima koji će ga koristiti u nastavi prakticirajući i učeći djecu da se snalaze u kuhinji, u ovom trenutku kroz odjeljenske zajednice.

A kako je kuhanje među mnogima u svijetu postalo pravi hit, nimalo ne sumnjamo u uspjeh ovoga projekta sarajevskih učiteljica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije