Ljubuški

Javno priznanje Josipu Banduru

06.02.2017.
u 11:00

Općina Ljubuški u povodu obilježavanja Dana općine, 21. veljače, dodijelit će javna priznanja za 2016. godinu zaslužnima, to jest onima koji su svojim radom i djelovanjem to zaslužili. Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja provelo je postupak i dostavilo OV-u Ljubuški prijedlog kandidata koji će općinski vijećnici danas (ponedjeljak) razmotriti i usvojiti.

Za počasnog građanina općine Ljubuški predložen je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Time Općina Ljubuški želi izraziti zahvalnost za vrlo vrijednu i značajnu financijsku pomoć koju je dobila od hrvatske Vlade: za izgradnju zgrade za potrebe djece s poteškoćama u razvoju, za obnovu kinodvorane, nabavu posebnog vozila za djecu s posebnim potrebama, obnovu sanitarnog čvora u Osnovnoj školi Marka Marulića te, prije uspostave Ureda za vodovod u Kašču, i dogradnju i obnovu OŠ u Vitini.

Nagrada Općine Ljubuški za životno djelo bit će dodijeljena dr. med. Josipu Banduru, spec. internistu, kardiologu i angiologu. Dr. Josip Bandur je jedan od omiljenih, ali i vrlo zaslužnih ljudi u Ljubuškom, koji je svojim radom kao ugledni liječnik i humani i za ljude uvijek otvoreni čovjek zadužio Ljubuški.

Nakon završenog pučkog školovanja i Gimnazije u Ljubuškom, upisuje i uspješno završava Medicinski fakultet u Zagrebu te se kao mladi liječnik zapošljava u Domu zdravlja u Ljubuškom. Iznimno cijeneći maksimalnu obrazovanost i znanje, nastavlja specijalističku naobrazbu koju uspješno provodi skupljajući praksu na više zagrebačkih klinika.

U Dom zdravlja Ljubuški vraća se kao specijalist s tri subspecijalizacije, te od srpnja 1981. godine vodi specijalistički kardiološki odjel sve do umirovljenja. Cijenjen, ponajprije kao vrsni dijagnostičar i čovjek svjestan položene Hipokratove prisege, dokazao je bezbroj puta da je pacijent uvijek na prvom mjestu. Veliki je ljubitelj sporta, osobito nogometa, koji je svojedobno i igrao, niz godina obnašao je dužnost glavnog liječnika i člana uprave NK Sloga Ljubuški. Što privatno što poslovno kroz razne simpozije, proputovao je više kontinenata naglašavajući kao veliki filantrop iznimno bogatstvo koje čovjek stječe spoznajući vrijednosti različitih kultura i običaja. Tijekom Domovinskog rata dao je doprinos radu i organizaciji sanitetske službe, predstavljajući časno i odgovorno svoje znanje i humanost - stoji u obrazloženju Općinskog povjerenstva za dodjelu javnih priznanja.

Godišnja nagrada Općine Ljubuški namijenjena je RK Izviđač, sportskom klubu duge i bogate tradicije, utemeljenom 1956. godine. Dugi niz godina u samom je vrhu rukometa. U 2016. godini, u kojoj je proslavio 60. obljetnicu postojanja, postao je nakon 11 godina prvak u ligi i to mu je ukupno peta titula prvaka BiH, igrao je i u finalu Kupa BiH i sudionik je SEHA lige. Dvostruki je pobjednik Kupa BiH, osam puta je bio prvak u prvenstvu Herceg Bosne, devet puta osvajao Kup, a ove godine je 18. put izabran kao najbolji sportski klub 
Ljubuškoga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije