Nova pravila ponašanja

Javni ukori i novčane kazne nepristojnim bh. parlamentarcima

Građani organizirani putem društvenih mreža okupili se
08.10.2015.
u 07:41

Kodeks predviđa da se povredom smatraju tri neopravdana izostanka

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer prijedlog Kodeksa ponašanja zastupnika i izaslanika u PS BiH koji je predložilo Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava. Ako i Dom naroda usvoji isti prijedlog, članovi državnog Parlamenta ubuduće će imati drugačija pravila ponašanja.

Povrede i izostanci

Kodeks predviđa da se lakšom povredom smatraju tri neopravdana izostanka sa sjednica domova, povjerenstava i radnih tijela tijekom godine, napuštanje sjednice za vrijeme obraćanja, čitanje knjiga, novina i publikacija za vrijeme sjednice koje nisu u vezi s parlamentarnim dužnostima te korištenje mobilnog telefona i laptopa kojima se ometa tijek sjednice. Lakša povreda bio bi i razgovor kojim se ometa tijek sjednice, neprikladno i neuredno odjevanje na sjednicama i na drugim mjestima na kojima sudjeluju kao predstavnici Parlamentarne skupštine BiH.

Težom povredom Kodeksa, pak, smatrat će se nepridržavanje Ustava BiH i zakona, davanje izjava koje nisu potkrijepljene dokazima, konzumiranje alkohola tijekom sjednice, isticanje zastave i amblema za vrijeme sjednice, govor protiv osobnosti, prekidanje govornika ili narušavanje reda na drugi način. Također, teža povreda bilo bi i korištenje izraza i riječi koje mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga te riječi koje potiču na mržnju i nasilje. Pismena opomena je predviđena za blaže povrede Kodeksa, za teže povrede novčana kazna, a za najviše opomena s objavom u medijima.

Ispravnost dokumenta

Da je ovakav dokument itekako potreban PS BiH pokazalo se i tijekom jučerašnjeg zasjedanja kada su pojedine rasprave bile na rubu incidenta. Najviše se sukobljavalo oko naziva službenih jezika, a povod su bili situacija oko obrazovanja bošnjačke djece u RS-u i instaliranje nove informatičke opreme za rad zastupnika za vrijeme sjednica. Nikoli Špiriću zasmetalo je što se u aplikaciji pohranjenoj u novoj elektroničkoj opremi navodi "bosanski jezik", a ne "jezik bošnjačkog naroda", a dodatnu dramatiku cijeloj situaciji i polemikama o jeziku dao je Zaim Backović (BPS) tražeći da se svim zastupnicima podjeli njegov "dar", preslika "Gramatike bosanskog jezika" koju je prije više od 120 godina tiskala Prva srpska štamparija u Banjoj Luci. Budući da njegovu zahtjevu nije udovoljeno, Backović je demonstrativno napustio sjednicu, očito iziritiran i što mu je čelništvo Doma, koristeći mogućnosti nove elektroničke opreme, isključilo mikrofon. Zastupnici su jučer usvojili i prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH kojim se određuje da kredit u BiH ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti osim u eurima.

 

aaaa

aa

aa

aaa

aa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije