sarajevo

Jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu zapadnog Balkana

komisija
08.04.2016.
u 18:58

Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) bila je domaćin 12. Konferencije parlamentarnih komisija za europske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Europe (COSAP), koja je danas održana u Sarajevu.

Članovi delegacija parlamentarnih komisija za europske integracije BiH, Republike Albanije, Crne Gore i Republike Srbije, uz sudjelovanje članova Komisije za harmonizaciju sa Europskom unijom (EU) Velike narodne skupštine Republike Turske u svojstvu posmatrača te članova Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora u svojstvu gosta, usvojili su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili uvjerenje da jasna perspektiva članstva u EU doprinosi prosperitetu regiona zapadnog Balkana.

Također, podržali su sudionike COSAP-a da u punom kapacitetu i efikasnije počnu realizirati reforme u procesu europskih integracija.

U ime PSBiH, sudionike Konferencije pozdravio je zamjenik predsjedatelje Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, koji je ocijenio da je pitanje europskih integracija za našu zemlju i unutarnjopolitičko pitanje, budući da europski put BiH doprinosi rješavanju unutarnjih problema BiH te relaksira situaciju u cijelom regionu relativizujući pitanje granica između zemalja zapadnog Balkana.

Naglašavajući da je cilj vlasti u BiH da stvore atmosferu koja će ubrzati europski put naše zemlje i ostalih zemalja regiona, Bosić je zahvalio zemljama koje su postale punopravne članice EU na pokazanoj spremnosti da podrže što skoriji ulazak BiH u EU.

Napominjući da je Sarajevo već treći put domaćin ove konferencije, predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH Nikola Lovrinović u pozdravnom govoru je naglasio da je cilj ove regionalne inicijative ojačati suradnju na svim poljima među zemljama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja, kao i suradnju sa institucijama EU u okviru ovog procesa.

Sudionike Konferencije pozdravio je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, koji je rekao da sastanci COSAP-a predstavljaju priliku da zemlje članice procijene napredak u procesu pristupanja EU i da planiraju zajedničke korake naprijed u tom procesu.

Wigemark je ocijenio da su bilateralni odnosi zemalja regiona, kao i odnosi sa EU, značajno napredovali te naglasio da se proces proširenja ne može smatrati potpunim bez zemalja zapadnog Balkana.

Najavljujući predstojeći Samit EU-zapadni Balkan, koji će biti održan početkom srpnja u Parizu, Wigemark je podvukao da je interes EU da promovira stabilnost i europsku perspektivu zapadnog Balkana jer to, kako je rekao, znači i stabilnost EU.

Ističući da je EU ohrabrena naporima vlasti u BiH da naprave napredak na europskom putu, Wigemark je pozvao nivoe vlasti u našoj zemlji da podijele teret reformi te potcrtao značaj parlamenata i razvoja parlamentarne dimenzije regionalne suradnje.

U okviru sesije o zajedničkom nastupu zemalja regiona ka intenzivnijem ekonomskom razvoju i napretku ka EU, sudionicima Konferencije obratio se generalni tajnik Savjeta za regionalnu suradnju Goran Svilanović, koji je, između ostalog, govorio o konkretnim regionalnim incijativama o stvaranju jedinstvenog investicionog prostora, sporazumu o priznavanju kvalifikacija i zanimanja u zemljama regiona te infrastrukturnom i logističkom povezivanju.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predstavio je ideju BiH o stvaranju regionalne inicijative za borbu protiv terorizma, koja bi, kako je Mektić najavio, svoj politički okvir mogla dobiti sredinom ovog mjeseca, na konferenciji u okviru "Brdo procesa" u Sloveniji.

Tijekom rasprave o implikacijama izbjegličke krize na region pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH Almir Šahović govorio je o iskustvima i ulozi BiH u traganju za rješenjima izbjegličke krize u periodu predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Europe.

Tijekom Konferencije raspravljalo se i o idućim koracima u vezi sa ranije usvojenom inicijativom predsjednice Komisije za europske integracije Parlamenta Republike Albanije za uspostavljanje Parlamentarnog foruma u okviru Berlinskog procesa.

Predsjedatelj i domaćin iduće 13. Konferencije COSAP-a bit će Parlament Republike Makedonije.

U Zajedničkoj izjavi, sudionici 12. sastanka COSAP-a izrazili su uvjerenje da politika proširenja EU doprinosi miru, sigurnosti i prosperitetu u Europi, posebno u ovom regionu te poručili da podržavaju napredak prema ispunjavanju potrebnih uslova.

Između ostalog, naglasili su da podržavaju sudionike Procesa stabilizacije i pridruživanja da u punom kapacitetu počnu provoditi reforme u procesu europskog integriranja te istakli potrebu za efikasnijim provođenjem reformi, uz puno poštivanje pristupa rješavanja osnovnih prioriteta, priopćeno je iz PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?