Republika Srpska

Jačati kapacitete zdravstva zbog moguće pojave virusa korona na jesen

29.05.2020.
u 11:54

Republika Srpska može računa na dalju podršku Svjetske zdravstvene organizacije u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen – rečeno je tijekom sastanka ministra zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, koje je predvodio šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Victor Olsavszky, izrazili su zadovoljstvo provedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS vezanih za pojavu novog virusa korona.

-Naglašena je potreba nastavka suradnje u razmjeni informacija i podrške u prelaznom periodu ublažavanja mjera - priopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Šeranić je upoznao predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije s mjerama nadzora koje se još uvijek provode, postupanjima s licima koja su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorije u RS.

I u ovom periodu, za vrijeme izvanredne situacije, naglasio je Šeranić, Fond zdravstvenog osiguranja RS financira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

Posebno je bilo riječi o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim virusom korona, ali istovremeno i na povratku zdravstvenog sustava u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?