porezna uprava fbih

Izvršene‌ ‌244‌ ‌kontrole‌ ‌i‌ ‌otkriveno‌ ‌38‌ ‌neprijavljenih‌ ‌radnika‌ ‌ ‌

06.09.2019.
u 14:00

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u tijeku inspekcijskih nadzora koji su provedeni 5. rujna  2019. godine u Federaciji BiH izvršili 244 kontrole. 
Kontrole su izvršene u svih 10 županija, na području: Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Trnova, Hadžića, Zenice, Visokog, Zavidovića, Breze, Vareša, Kaknja, Tešnja, Maglaja, Žepča, Ljubuškog, Livna, Tomislavgrada, Drvara, Bosanskog Grahova, Tuzle, Živinica, Kladnja, Banovića, Gračanice, Srebrenika, Gradačca, Lukavca, Kalesije, Odžaka, Orašja, Mostara, Čitluka, Jablanice, Konjica, Novog Travnika, Bugojna, Donjeg Vakufa-Uskoplja, Viteza, Jajca, Travnika, Busovače, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše, Cazina,Bosanske Krupe,Goražda i Foče – Ustikoline. 

Pored kontrola poreznih obveznika koji obavljaju uslužne i druge djelatnosti, kao što je i najavljeno, uz nadzor pripadnika Ministarstva unutarnjih  poslova kontrolirani su i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost prijevoza putnika putničkim minibusom ili kombijem prema turističkim destinacijama na području Federacije Bosne i Hercegovine. Ove kontrole su provedene tako da su zaustavljena vozila koja vrše prijevoz i kontrolirano je posjedovanja odobrenja za rad, prijave radnika i izdavanja fiskalnih računa. 

U tijeku izvršenih kontrola inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 38 neprijavljenih radnika, 51 obveznika koji nije evidentirao promet, 9 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 27 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa. 
Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 30 objekata, a u 118  slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno  izrečenim novčanim kaznama u iznosu od  258.450,00 KM. 

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i spriječavanju sive ekonomije te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakonske odredbe. Ako se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju  od 6 mjeseci.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo tako moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko  i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti – budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. Vaš odziv nije „cinkarenje“. Oni koji to nazivaju „cinkarenjem“ ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Tako dajete mogućnost i drugima da vam pomognu.

Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti. Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu s pravilima struke, da zaštitite sebe i profesiju koju obavljate. Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja.

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem na veoma niskoj razini razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.
Napravimo sinergiju i učinimo svi korak da naša domovina zauzme što bolje mjesto na tabelama uređenih država. Porezna uprava je spremna i odlučna, a jeste li vi?

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave možete dostaviti anonimno putem:

e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba,
SMS poruke na broj mobitela 061 724 610,
besplatnog poziva na broj 080 020 333, i
pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?