poplave

Izvanredno stanje u Banjoj Luci i Sanskom Mostu, voda odnijela most u Čelincu

mondo.ba
14.05.2019.
u 07:52

U pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tijekom noćnih sati. U dijelovima Doboja naređena je evakuacija, u dijelovima Banja Luke proglašeno je izvanredno stanje, a u nekim mjestima je otkazana školska nastava, piše Klix.ba. 

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokčila obilna kiša u posljednja dva dana.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu točku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritične razine od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Doboj je ostao u redovitoj obrani od poplava i nije bilo potrebe za izvanrednim stanjem. I jutros je stanje pod kontrolom s tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje. Vodostaj Bosne u 7 sati je 394 cm sa tendencijom daljnjeg pada.

Kako je rekao Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja nagli porast vodostaja na području ovog grada bio je sinoć između 20 i 21 čas kada je razina Bosne povećana za 97 centimetara, prenosi ATV.

S druge strane, policija Općine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javlja SRNA.

Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Također, sinoć je Iz Federalne civilne zaštite potvrđeno da se rijeka Bosna izlila na području mjesta Mravići, koje graniči sa gradom Doboj.

Nabujala rijeka Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu gdje su se tijekom noći oglasile sirene za uzbunu, piše RTRS. Također, sirene za uzbunu zbog poplave oglasile su se nakon ponoći i u naselju Trn u općini Laktaši, javlja ATV.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić proglasio je izvanredno stanje u dijelu grada, odnosno u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas.

Ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?