Poslano urgentno pismo Vladi FBiH

Izraelska veleposlanica: Kabiri je državljanin Izraela i država stoji iza njega

Amir Gross Kabiri
27.11.2023.
u 18:11

Veleposlanstvo Države Izrael pomno će pratiti ako se protiv gospodina Amira Grossa Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava, navedeno je u pismu

- Vođe slobodnog svijeta stali su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudili zločine Hamasa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala. S obzirom na to da su i Sjedinjene Američke Države i Europska unija proglasile Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njezinu glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Sarajeva, gospođe Benjamine Karić - navodi se u pismu koje je veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg, kako doznajemo, uputila po žurnoj proceduri Vladi Federacije BiH. Povod pisma su posljednja događanja vezana uz predsjednika Gospodarske komore Izraela u BiH i predsjednika Židovske općine Mostar Amira Grossa Kabirija nakon što ga je policijskim agencijama prijavila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Uputili smo notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivamo sva pravna i pravosudna tijela u BiH da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom. Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oružje za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Amira Grossa Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine Hamasa - navela je izraelska veleposlanica Galit Peleg u pismu upućenom vlastima Federacije BiH.

- Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo kako će Veleposlanstvo Države Izrael pomno pratiti ako se protiv gospodina Amira Grossa Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava te inzistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način. Gospodin Amir Gross Kabiri građanin je Države Izrael i njegova država stoji iza njega - jasno je navedeno u urgentnom pismu poslanom Vladi Federacije BiH. Urgentno pismo je, kako doznajemo, upućeno i Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) i Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država, koje su, kako se navodi, vrlo blizak saveznik Države Izrael. 

 

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
18:37 27.11.2023.

Sve sama gospoda.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije